Aluinvent-DVTK – Euroliga: Csak ha a Sopron nemet mond

Coulibaly próbálkozik kosárra dobással a Sopron elleni döntőben, Miskolcon
Coulibaly próbálkozik kosárra dobással a Sopron elleni döntőben, Miskolcon - © Fotó: ÉM-archívum
Miskolc – Átalakulhat a női nemzetközi kosárlabda kupasorozatok rendszere, a jövő héten döntenek erről.

A jövő héten pénteken Máltán ülésezik a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség európai tagszervezetének irányító testülete, és ezen az összejövetelen minden bizonnyal napirendre kerül a 2015/16. évi nemzetközi kupasorozatok, a női Euroliga és Európa Kupa átszervezése is. Értesüléseink szerint jelentős változások nem lesznek, de annyi igen, hogy az európai foci mintájára a legjobbakat tömörítő mezőnyből, a második számú európai kupasorozatba esnek majd ki csapatok.

Nem lesz korlát

– Valóban létezik egy ilyen terv, amit a jövő héten fogadhat el a FIBA Europe Board, a sportág döntéshozó testülete – válaszolta megkeresésünkre Bodrogváry Iván, az említett szervezet egyetlen magyar tagja. – Ennek a lényege az, hogy az Euroligát 16 csapattal tervezzük elindítani, két csoportban játszana 8-8 együttes, és az így letudott 14 forduló után, a csoportok első négy helyezettjei a negyeddöntőben folytatnák a küzdelmeket az Euroligában, a csoportokban utolsóként és utolsó előttiként végző csapatok számára ekkor véget érne a kupaidény, viszont az 5. és 6. helyezett együttesek, vagyis négy gárda számára az Európa Kupában folytatódna. Ezek a csapatok akkor csatlakoznának az Európa Kupa mezőnyéhez, amikorra ott négy csapatosra szűkülne a mezőny, vagyis ennek a sorozatnak a negyeddöntőjébe érkeznének meg ez Euroliga csoportselejtezői után az 5. és 6. helyen zárók. Az Európa Kupában a korábbi évekhez hasonlóan nem lesz létszámbeli korlát, a tagszövetségek közül indulási jogot szerző, és a jelentkezésüket megerősítő csapatok versenyezhetnek itt. A most véget ért évadban 31 csapat állt rajthoz az Európa Kupában, egy évvel korábban 28, hogy most mennyien, azt nem lehet előre tudni, de az szinte biztos, hogy a lebonyolítás első körében most is négycsapatos csoportokban lesznek az előcsatározások.

Hogy hány magyar csapattal, illetve hogy a tavalyi kihagyás után lesz-e magyar szereplője a legrangosabb sorozatnak, az Euroligának, Bodrogváry Iván nem tudott válaszolni.

– Ez korai kérdés, ráadásul a döntés joga a kluboké. A tavalyi bajnok, a PINKK nem vállalta az indulást az Euroligában, illetve azok a csapatok sem, akik mögöttük végeztek, az első négyben, így nem volt magyar résztvevő az Euroligában – mondta a FIBA Europe Boa­rd tagja. – Mivel Magyarország, a magyar szövetség egy csapat nevezését küldheti el az Euroligára, és ez az indulási jog a bajnoké, vagyis a Soproné, elsősorban rajtuk múlik, hogy lesz-e a legjobbak között hazai gárda. Ha ők nem vállalják – és vannak erre utaló előzetes nyilatkozatok, bár az ezzel kapcsolatos döntést még nem kellett meghozni –, akkor természetesen ugyanaz lesz a menet, mint tavaly: a bajnokságban a Sopron mögött végzett csapatokat kérdezzük meg arról, hogy vállalják-e az indulást, helyezési sorrendjük alapján. Vagyis, ha a Sopron nemet mond az Euroligára, a Diósgyőr jöhet elsőként szóba.

Első szóra

A bajnoki ezüstérmes Aluinvent-DVTK csapatát működtető gazdasági társaság ügyvezető igazgatóját, Szabó Tamást arról kérdeztük, ha úgy adódik, vállalnák-e az Euroliga-indulást.

– Nagyon korai ez a kérdés, több ok miatt is. Egyrészt, mert a támogatóinkkal most folynak a tárgyalások arról, hogy ki mekkora szerepet tud vállalni a következő szezonban, másrészt ahhoz, hogy ebben a témában elmélyedhessünk, előbb a Sopronról kellene biztosat tudnunk – válaszolta a klubvezető. – De mindettől függetlenül azzal azért tisztában vagyunk, hogy egy esetleges Euroliga-szereplés olyan többletköltségekkel járna, ami tízmilliókban mérhető. Hogy mást ne mondjak, ha véletlenül az oroszországi Kurszkban kellene játszanunk, több napon át utazhatnánk, és egy ilyen túra 2–3 millió forintba is belekerülne. És nem mellékesen, ha igent mondanánk egy ilyen felkérésre, akkor ehhez mérten kellene a csapat erejét, a játékoskeretet kialakítani. Hiszen annak nem lenne értelme, hogy az Euroliga szintjétől elmaradó csapattal vágjunk neki a sorozatnak, pusztán kalandvágyból. De ettől függetlenül nem vetjük el annak a lehetőségét, hogy ha a feltételek adottak lesznek, akkor egyszer, akár már a közeljövőben a legrangosabb sorozatban szerepeljen a DVTK.

– Berecz Csaba –


A DVTK keretéről

Szabó Tamástól azt is megkérdeztük, hogy mikor kezdik meg kialakítani a jövő évi játékoskeretet.– Természetesen megvannak az ezzel kapcsolatos elképzelések, előbb egy erős, elsősorban magyar játékosok alkotta magot akarunk kialakítani, amihez a légiósokat szerződtetnénk – mondta az Aluinvent-DVTK ügyvezetője, aki arra a kérdésre, hogy a közelgő hazai Európa-bajnoksággal kapcsolatban mi a jobb taktika, előtte szerződtetni, amiben benne van, hogy egy játékosnak nem sikerül úgy a kontinensbajnoksága, ahogy azt szeretné, vagy az Eb után, aminek az a veszélye, egy jó teljesítmény felverheti az árat. – Nem az Eb néhány meccse, hanem az elmúlt egy-két-három szezonban mutatott teljesítmény, és nem utolsósorban emberi tulajdonságok lehetnek alapjai egy szerződtetésnek. Persze azért az sem teljesen mellékes, hogy ki mit mutat a kontinensbajnokságon, ezt spanyol vezetőedzőnk, Miguel del Jesús López Alonso is figyelemmel kíséri majd, aki az Európa-bajnokság idején végig itt lesz Magyarországon.További hírek a Sport kategóriából