Friss hírek

2009.10.19. 17:23

Újból magyar a legszebb európai bélyeg

<p>Ismét magyar bélyeg nyerte az európai bélyegek szépségversenyét - tájékoztatott közleményében hétfõn Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivõje. Ezzel 2008 után idén is magyar bélyeg nyert. Most Nagy Péter tervezõmûvész Csillagászat kisíve tetszett legjobban az embereknek. Még soha nem nyert egymás utáni két évben ugyanaz az ország.</p>

Az Európai Posták Szövetsége a PostEurop minden évben kiírja a bélyegtervezési pályázatot. A 2009-es év témája a csillagászat volt, mert az idei a Csillagászat Nemzetközi Éve. A bélyegtervek megjelentek a PostEurop honlapján, és az interneten bárki szavazhatott a neki tetszõ alkotásra. A voksok majdnem felét a magyar bélyeg kapta. A második a máltai alkotás lett, a harmadik helyet pedig Törökország szerezte meg.

A gyõztes magyar kisívet és a benne található bélyegeket a csillagászatra utaló grafikai kompozíció díszíti. Az egyik címleten Galilei portréja és a róla elnevezett, 1989-ben útnak indított ûrszonda látható. A másik a Jupitert és annak négy holdját ábrázolja. A keretrajzon Galileo távcsöve, illetve ma használatos rádiótávcsövek láthatók. A bélyeg hátterében a világûr látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!