Nagyvilág

2015.03.13. 10:54

Ez történik, ha egy hétre leteszed az okostelefonodat

Megrázó, sokkoló és embertelen kísérletet fogunk most bemutatni. Mi nem is vállalkoztunk volna rá, csak beszámolunk róla. Egy amerikai önként vállalkozott arra, hogy egy hétig nem használja az okostelefonját mások közelében. A kísérlet végeredménye kattintás után olvasható. Csak erős idegzetűeknek!

Megrázó, sokkoló és embertelen kísérletet fogunk most bemutatni. Mi nem is vállalkoztunk volna rá, csak beszámolunk róla. Egy amerikai önként vállalkozott arra, hogy egy hétig nem használja az okostelefonját mások közelében. A kísérlet végeredménye kattintás után olvasható. Csak erős idegzetűeknek!Aja Frostnak volt egy kollégája, akit sosem láttak úgy, mint egy mai modern embert. Nem lógott állandóan az okostelefonján. Amikor kiderült róla, hogy hozott magának egy olyan szabályt, hogy csak akkor nyúl a telefonjához, amikor teljesen egyedül van, elmebetegnek gondolták. Mégis hogyan lehet ezt megoldani, amikor a telefonban van az életünk? Aztán az egyik kíváncsi kolléga elkezdte figyelni a különc Allen-t és rájött, hogy mindegy, hogy kivel beszélget, a kommunikációja sokkal aktívabb és hatékonyabb. Ez a kolléga kipróbálta Allen módszerét és három dologra jött rá:

1. A kollégák elkezdték őt másolni. Egyik alkalommal egy fontos projektről beszélgetett az egyik kollégájával, a megbeszélés nagyon hosszúra nyúlt. Nehéz volt megállnia, de az okostelefonját végig a zsebében tartotta. A másik résztvevőről tudni kell, hogy nagyon aktívan használja a közösségi médiát. De mivel a másik fél nem nyúlt a telefonja után, ő is sokkal kevesebbszer csekkolta a Facebookot. A bojkottnak hála a projektet sokkal hamarabb be tudták fejezni, hiszen sikerült kiiktatni egy állandó zavaró tényezőt.

2. Az emberek sokkal szívesebben beszélgettek vele. A kísérleti alany nem szólt senkinek a trükkről és mások sem szóltak miatta egy szót sem. A kollégák sokkal szívesebb fordultak hozzá beszélgetni, hiszen érezték, teljes figyelmet kapnak. Nem azt a mostanában megszokott bólintást két Facebook poszt között. Pár nap elteltével már merült ki annyiban a kollégákkal való kommunikáció, hogy "Mizu?", hanem valóban mély beszélgetéseket lehetett velük folytatni. Az alany elmondása szerint azzal, hogy eltette a telefonját, a kollégák sokkal jobban értékelték és tisztelték őt.

3. A kollégák jobban bíztak benne. Ez nem csak ebből a kísérletből derült ki, külön tanulmányt is készítettek rá. Úgy tűnik, hogy ha emberek közelében használjuk az okostelefont, akkor sokkal megbízhatatlannak és kevésbé empatikusnak látszunk. Már az is elég, ha látótérbe helyezzük a mobilt (például kitesszük beszélgetés közben az asztalra) - ez is súlyos károkat okoz az emberi kapcsolatainkban

Talán mondanunk sem kell, az alany a hét letelte után is folytatta Allen stratégiáját, amit a következő pontokból áll:

  • Ki kell kapcsolni a mobilt, ha más emberekkel akarsz lenni
  • Nem is a zsebben, hanem a táskába kell tenni a készüléket, amikor mással beszélgetünk. Így még a rezgést sem fogjuk érezni.
  • Azt kell gondolni, hogy virtuális pénzt keresünk minden egyes alkalommal, amikor valakivel mobilmentes beszélgetést folytatunk.
  • Folyamatosan emlékeztetni kell magadat, hogy hosszú távon sokkal jobb kapcsolataid lesznek az emberekkel.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!