Aluinvent-DVTK: az Európa Kupában

Aluinvent-DVTK: az Európa Kupában
Miskolc – Az Euroliga felkérésre nemet kellett mondania a diósgyőri klub menedzsmentjének.

Néhány héttel ezelőtt kiderült, hogy a magyar élvonalbeli női kosárlabda bajnokságban elért eredményei alapján a legrangosabb európai klubcsatározásokra, az Euroliga szereplésre, – az NB I-es bajnoki cím elnyerésével – jogot szerzett PINKK Pécsi 424 csapata nem nevez erre a sorozatra, és ezt a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége felé is jelezte a hazai meccseit Komlón játszó klub. De nem csak ők nem, hanem a bajnoki ezüstöt begyűjtő PEAC-Pécs sem indul az Euroligában, a mecseki klub vezetésének döntése alapján. De a 2013/14-es évad harmadik helyezettje az Uniqa Eurolesing Sopron is hasonlóan nyilatkozott az országos szövetség megkeresésére. Ezek után az Aluinvent-DVTK-nál is érdeklődtek az MKOSZ illetékesei arról, hogy vállalnák-e az Euroliga nevezéssel, indulással járó kötelezettséget, és néhány héttel ezelőtt Szabó Tamás, a diósgyőri klubot működtető gazdasági társaság ügyvezetője pár nap türelmet kért, hogy az ezzel kapcsolatos döntésüket meghozhassák.

Majd saját jogon

– Miután tüzetesen áttekintettük, hogy mivel járna az Euroliga sorozatra nevezni a csapatunkat, arra jutottunk, – azzal együtt is, hogy céljaink között szerepel a legrangosabb európai kupában való rajthoz állás, – hogy túl rövid az idő arra, hogy szükséges feltételeket, gondolok itt elsősorban az anyagiakra, elő tudjuk teremteni a kellő időre – válaszolta megkeresésünkre Szabó Tamás, majd így folytatta: – Vagyis az Aluinvent-DVTK csapata a 2014/15-ös évadra az európai szövetségnek az Európa Kupa sorozatára adja be a nevezését, és itt próbáljuk majd túlszárnyalni a klub eddigi legjobb nemzetközi szereplését, vagyis olyan csapatot igyekszünk összehozni, amelyik képes lehet arra, hogy a legjobb 8 közé kerüljön. Ami pedig az Euroligát illeti: nem tettünk le róla, hogy egyszer itt szerepeljünk, de ezt saját kiharcolt jogunkon szeretnénk elérni, és amikor szakmailag itt fogunk tartani, akkorra valószínűleg lesz olyan széles alapja a támogatói körnek, hogy nem lesz kérdés, hogy vállaljuk-e az euroligás szereplést.

Azzal, hogy a DVTK sem vállalta az indulást, valószínűleg a következő szezonban nem lesz egyetlen magyar résztvevője sem az Euroligának (csak emlékeztetőül: tavaly még két magyar csapat indult el itt, az Uniqa Euroleasing Sopron és a Hat Agro-Uni Győr). A legrangosabb európai kupasorozat a tervek szerint a tavalyi 21 csapatos mezőnyről 16 együttesre csökken (két csoportban 8-8 csapattal kezdődnének meg a küzdelmek). A sportág berkeiből származó hírek szerint a szűkülés ellenére nincs túljelentkezés a sorozatra, a költségvetéseikkel elhúzott, „elszállt” orosz és török klubokkal (mindkét nációból maximum 3-3 gárda vehet részt az Euroligában) a várható csekély sikerélmény miatt csak kevesen akarják magukat megméretni, így csak egy-egy francia, olasz, spanyol, cseh és lengyel gárda nevezése tűnik valószínűnek, vagyis öt hely még kiadónak tűnik egy héttel a nevezési határidők lejárta előtt.

ÉM-BCS


Sorsolás

A női kosárlabda Európa Kupa sorsolását, csoportbeosztását július 6-án tartják Münchenben.