Aluinvent-DVTK – A szurkolókkal ünnepelt siker

Akt.:
Ismét jobbak voltak a piros-fehérek
Ismét jobbak voltak a piros-fehérek - © Fotók: ÉM-Archívum
Miskolc – Az Aluinvent-DVTK szerda este Csehországban nyert Európa Kupa-találkozót.

A női kosárlabda Európa Kupa G-csoportjában, a 4. forduló keretében, szerda este a cseh KP Brno csapatának vendégeként lépett pályára az Aluinvent-DVTK együttese. Nem először játszott a brnói sportcsarnokban a diósgyőri csapat, 2013. február 23-án, a Közép-Európa Liga elődöntőjében győzte le itt a KP Brno gárdáját, 90–77-re, legutóbb pedig 2015. október 28-án, az Európa Kupában jártak ezen a helyen, a mostanihoz hasonlóan, a G-csoport mérkőzésén, akkor az 1. fordulóban, és 77–73-ra diadalmaskodtak.

A két csapat legutóbbi meccsét is a piros-fehérek nyerték, az idén október 24-én Miskolcon 77–59 volt az eredmény. Azon a találkozón jó hangulat volt a lelátón, és nem volt ez másképp tegnap este sem, ugyanis mintegy félszáz DVTK szimpatizáns buzdította kedvenceit Brnóban, és a hazai oldalon is előkerültek a Miskolcon látott, hallott fúvósok.

A mérkőzésen

A kupatalálkozó elején mindkét oldalon a kapkodás volt a jellemző, majd miután Medgyessy megszerezte az első találatot, hamar jött válasz. A folytatásban Mokango 4 pontja következett, az első kettő büntetőből, aztán egy centergól (2–6). A DVTK innentől kezdve egy időn át tartotta az előnyét, kontrollálta a mérkőzést, de a hazaiak nem hagyták magukat leszakítani. A 7. percben Gill büntetőiből előbb egyenlített a Brno, majd a vezetést is átvette (16–15). A folytatásban felváltva vezettek a csapatok, de 20–19 után vendég oldalról nem jött válasz (22–19). A negyed végén Zele egy triplával egálra alakította az állást, ami után Gill egy büntetőt még értékesített (23–22).

ismet-jobbak-voltak-a-piros-feherekfoto-_650

A második játékrész elején is sok hiba volt, 30–26-os hazai vezetést követően Mokango centergólja után Sulciute egyenlített. A 15. percben újra a vendégek álltak jobban, egy leindítás után Medgyessy volt eredményes (33–34). A védekezésre nagy hangsúlyt fektető csapatok csatájában két percen át csak egy-egy találat született, ami után Walker-Kimbrough szerzett két akciógólt, a negyed utolsó percében pedig Kiss A. vágott be két büntetőt (38–42).

Más sebességen

A térfélcsere után Mokango és Medgyessy talált be, majd Saurazaite következett (40–46). A magasabb fordulatszámra tekert vendégek részéről újra Mokango jött, kétszer, és ezzel kerek lett a különbség (40–50). Sujanova még kozmetikázott, de Wlaker-Kimbrough és Mokango újabb duplái után hazai időkérés miatt szakadt meg a játék, a 25. percben (42–54). Aztán szépen lassan elkezdett fogyni a DVTK előnye (50–56), de Medgyessy és a remekül játszó Sulciute gondoskodott arról, hogy nőjön a különbség, és amikor Szabó F. is betalált (50–62), ismét brnói pauza volt műsoron. Nagyot ez sem segített a hazaiakon, és a negyed végén Sulciute bevágott egy demoralizáló triplát, 20 pontra növelve ezzel saját termését (53–66).

Kányási ,,világ végéről” elengedett trojkájával indult a záró játékrész, és ekkor már régen látható volt, hogy a Diósgyőr jobb, erősebb csapat. A 35. minutában diósgyőri időkérésnél nem volt különösebb ok az idegeskedése egyik oldalon sem (59–73), az összecsapás már eldőlt, a különbség volt kérdéses. Végül 13 egység lett a két együttes között, a térfélcsere után az érett játékot mutató piros-fehérek megérdemelten nyertek.

Az Aluinvent-DVTK az évad harmadik EK-sikerével nagy lépést tett a csoportból való továbbjutás felé.

BCS


Kosárlabda: jegyzőkönyv

KP Brno (cseh) – Aluinvent-DVTK 70–83 (23–22, 15–20, 15–24, 17–17)

Brno, 200 néző. V.: Vladic (osztrák), Kom Njilo (kameruni), Ignatiou (ciprusi).

KP Brno: Beranková (-), SUJANOVÁ (18/3), Stara (5/3), Kopecka (4), MAINCLOVÁ (13) Csere: Sladkova (5), Gill (12), Tarkovicová (3/3), Saurazaite (10), Holubova (-). Vezetőedző: David Zdenek.

Aluinvent-DVTK: MEDGYESSY (8), SULCIUTE (24/3), Walker-Kimbrough (9), Skoric (4), MOKANGO (16). Csere: Katona (6), Zele (5/3), Kányási (7/3), Szabó F. (2), Kiss A. (2), Eperjesi (-). Vezetőedző: Cziczás László.

David Zdenek: – Gratulálok a DVTK-nak, a harmadik negyedben a hibáinkat kihasználva olyan előnyre tettek szert, amit nem tudunk ledolgozni.

Cziczás László: – Hatalmas győzelem volt a mai, nagyon nehéz körülmények között értük el. A lányok óriásit küzdöttek, az ellenfél a tempónkat 18-22 percig tudta tartani, a végére felőröltük őket. Innentől a hétvégi, Vasas elleni bajnoki van a fókuszban.

A csoport második meccse, a Nanates Reze (francia) – Reyer Venezia (olasz) találkozó lapzártánk után ért véget.