Nagyvilág

2011.06.23. 16:22

Hatvan millió hordó pótlólagos olajat pumpál a piacokra az IEA

<p>Párizs&nbsp; (MTI) - A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) - tagországai megállapodása nyomán - 60 millió hordó pótlólagos nyersolajat pumpál a jövő hónapban a globális olajpiacokra, hogy ezzel pótolja a líbiai helyzet miatt kieső olajmennyiséget - áll a szervezet MTI-hez is eljuttatott sajtóközleményében.</p>

A szervezet 28 tagországa úgy döntött, hogy tartalékaikból napi 2 millió hordó nyersolajat bocsátanak rendelkezésre, első lépésben 30 napig. A 60 milliós mennyiség felét az Egyesült Államok adja, ez másfél napi amerikai olajfogyasztásnak felel meg.

    Az IEA számítási szerint napi 132 millió hordónyi könnyűolaj tűnt el a piacról a líbiai helyzet miatt május végéig.

    Ezt a kiesést, valamint a kereslet szezonális növekedését figyelembe véve, az IEA üdvözölte a fő olajtermelők szándékát a termelés növelésére. A 60 millió hordónyi olaj piacra dobásának elsőrendű célja a tényleges termelésnövelésig valamelyest pótolni a kiesett kínálatot. 

    Elemzők szerint a most piacra dobandó mennyiség éppen elegendő lesz a líbiai termeléskiesés miatti áremelkedés letörésére.

    Az IEA tagországok teljes olajkészletei meghaladják a 4,1 milliárd hordót, ebből 1,6 milliárd kizárólag rendkívüli esetekben hívható le. A szervezet nettó olajimportőreinek - jogi kötelezettség mellett - 90 napi nettó olajimportjuknak megfelelő nyersolajat kell tartalékolniuk, ezek az országok azonban jóval az előírt minimum felett tartalékolnak, jelenleg 146 napi nettó importjuknak felelnek meg tartalékaik.

    A tartalékok felszabadításának elrendelésétől átlagosan mintegy 13 nap telik el, amíg a rendelkezésre bocsátott olajmennyiség ténylegesen piacra kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!