Aluinvent-DVTK: A kurszkiak hosszabbat futottak, a Dynamo Moszkva még tovább ment

Fél lábbal már továbbléptek
Fél lábbal már továbbléptek - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Az EK veretlenségi csúcsát a Dynamo Moszkva tartja, 16 nyert meccsükkel a kupát is elhódították.

A női kosárlabda Európa Kupában hiba nélkül menetelő Aluinvent-DVTK együttese csütörtökön a 4+4 közé jutásért zajló párharc visszavágóján, 18.00-tól a miskolci városi sportcsarnokban a DSK Basketball Nymburk gárdáját fogadja. Az áhított továbbjutáshoz a diósgyőriek állnak közelebb, a múlt hét csütörtöki, idegenben elért 5 pontos sikerüknek köszönhetően. De attól függetlenül, hogy győztek, a párharc nem tekinthető lefutottnak, inkább csak lélektani előnyük van, hiszen ekkora különbséget a kosárlabdában 1 perc alatt is el lehet tüntetni, és még 40 minuta vár a csapatokra.

Viszont a DVTK nemcsak az idegenben elért győzelem adta önbizalommal mehet bele a 2015/16-os Európa Kupa-évadban a tizedik meccsébe, hanem azzal a tudattal is, hogy eddigi 9 összecsapását megnyerte a sorozatban, így egyedüli veretlen, százszázalékos gárda a második számú európai kupasorozatban.

Tavalyi nyolcasok

Hasonló sorozatra csak ritkán van, volt példa az Európa Kupában, a tavalyi szezonban, a 2014/15-ös évadban három csapat is „csak” nyolc veretlen találkozóig jutott. A belga Castors Braine (akik a csoportmeccsek során kétszer az Aluinvent-DVTK-t is elnáspángolták) és az Uniqa Sopron is megnyerte mind a hat csoportmeccsét, majd a nyolcaddöntőben elért kettős sikerek után a negyeddöntő első meccsén véreztek el, előbbi a török Mersin, utóbbi az izraeli Maccabi Bnot ellen.

Szintén nyolc siker jutott a francia Lille-nek az előző EK-sorozatban, de ők egy körrel később kaptak stop táblát, azért, mert a csoportkörben csak négy meccset játszottak, és mert a folytatásban a nyolcad- és negyeddöntőt is dupla sikerrel vették, az elődöntő első összecsapásán pedig a már említett izraeli alakulattól kaptak ki – igaz, ennek a sorozat végén már nem volt jelentősége, lévén ők nyerték az EK-t, miután a döntőben jobbnak bizonyultak a Castors­nál. Azt meg csak úgy mellékesen jegyezzük meg, hogy az előző EK-sorozatban mindhárom nyolcmeccses győzelmi startot produkáló csapat az idei évadban a legjelentősebb európai kupasorozatban, az Euroligában szerepel.

Hasonlóan ahhoz a gárdához, amelyiket utolérheti a Diósgyőr. Az orosz Dynamo Kurskról van szó, akik a 2013/14-es EK-küzdelmek során úgy beindultak, hogy 11 győzelemig meg sem álltak. Átgázoltak a csoportselejtezők során a török Antakya, a fehérorosz Tsmoki Minsk és a szintén török Adana csapatán, a nyolcaddöntőben elkalapálták a szlovák Ruzemberok gárdáját, majd a negyeddöntőben a török Mersit is oda-vissza verték, aztán az elődöntőben előbb idegenben legyőzték azt a török Istnabul Üniversitesi gárdáját, amelyik a nyolcaddöntőben a Diósgyőrt győzte le kétszer, ám odahaza már nem bírtak velük, az egyetemisták tettek pontot a győzelmi szériájuk végére. Az orosz csapat ettől függetlenül bejutott az Európa Kupa döntőjébe, de ott egy másik orosz gárdával szemben alulmaradt. Ez a csapat a Dynamo Moszkva volt.

16-ból 16

Igaz, nem abban az összetételben, amelyben a mostani EK-sorozatban részt vett, ezúttal egy másik kerettel a csoportból sem sikerült továbbjutniuk, a lett TTT Riga és a török Orduspor jobbnak bizonyult náluk. De ettől függetlenül amióta Európa Kupának nevezik a második számú női klubcsapat-csatározást (a 2002/03-as évadtól), a Dynamo Moszkva a legnagyobb aranygyűjtő, ugyanis az oroszok eddig háromszor végeztek a sorozat élén. Az első alkalommal, a 2006/07-es évadban nem is akárhogyan, ugyanis úgy hódították el a kupát, hogy valamennyi, mind a 16 (!) meccsüket megnyerték.

Mondhatnánk, mert elméletileg erre még van esély, hogy a Diósgyőr ezt a csúcsot akár be is állíthatja, hiszen ha a döntőig eljutnának, akkor 16 meccsen kell pályára lépniük, de ez azért még nagyon-­nagyon messzinek tűnik, hiszen a 2015/16-os évad tizedik EK-győzeleméért is nagyot kell harcolni.

– Berecz Csaba –


A folytatás

A női kosárlabda Európa Kupa 4+4 közé jutásért zajló párharcok visszavágóinak programja, csütörtök (a sorok végén zárójelben az első meccsek eredményei):

16.00: Sparta&k M.R. Vidnoje – Nantes Reze (57-60)

18.00: Aluinvent-DVTK – DSK Basketball Nymburk (69-64)

20.00: Basket Landes – UF Angers Basket 49 (55-37)

20.30: Reyer Venezia – Besiktas JK (67-75)

A fenti EK-párharcok továbbjutóihoz az Euroliga csoportselejtezőiben az 5. és a 6. helyen záró csapatok csatlakoznak, a nyolc együttest sorsolás útján állítják párba, hogy március 8-án és 11-én az Európa Kupa negyeddöntőivel folytassák a sorozatot (a négy együttes nagy valószínűséggel a török Agü, a francia Bourges, a lengyel Krakow, a francia Lille, a spanyol Avenida és a szlovák Kosice közül kerül ki).