Aluinvent-DVTK: A címvédő törökök „hatos fala”

Idegenben kezdik a párharcot
Idegenben kezdik a párharcot - © Fotó: ÉM-archívum
Miskolc – A Galatasaray az EK-ban otthon még veretlen, a bajnokságban viszont nem.

A megyei sportklubok közül ebben az évadban már csak egy együttes van jelen a sportága nemzetközi szövetsége által szervezett versenysorozatban, az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapata. A piros-fehérek az Európa Kupában csütörtökön 17.30-tól Isztambulban, a török Galatasaray vendégei lesznek, a 8+4 közé jutásért zajló oda-visszavágós csata első felvonásán (a +4 azt jelezi, hogy amikor az EK-indulók száma négyre csökken, a legrangosabb európai sorozatból, ez Euroligából ennyi együttes csatlakozik a mezőnyhöz, és ekkor lesznek ismertek a negyeddöntősök).

A légiósokról

A Diósgyőr mostani ellenfele veretes múlttal rendelkezik, a tavalyi évad végén éppen a Galatasaray nyerte ez Európa Kupát (úgy, hogy az évadot az Euroligában kezdte, és negyeddöntőben csatlakozott a sorozathoz). Öt éve pedig az Euroligában bizonyult a legjobbnak, vagyis Európa első számú együttesének szá­mított.

De nemcsak az EL-, hanem a tavalyi EK-első csapatuk keretéhez képest is történtek változások az isztambuli gárdánál, ugyanis erre az évadra az összes légiósukat lecserélték.

A jelenlegi legnevesebb külföldijük az amerikai hátvéd-irányító Moriah Jefferson, aki egyetemi diplomázása után, három éve játszik a WNBA-ben, és ezzel összefüggésben néhány hónapja még a San Antonio gárdájának utódjában, a Las Vegas Aces csapatában pattogtatta a labdát. Az Európa Kupában a nyolc lejátszott mérkőzésen átlagban 35,1 perc alatt 14,9 pontokat szerzett, leszedett 3,8 lepattanót, adott 3,5 gólpasszt és szerzett 3 labdát is meccsenként.

A svéd válogatott bedobójuk, Farhiya Abdi szintén megfordult a WNBA-ben, 2013 és 2015 között a Los Angeles Sparksban szerepelt. Még egy amerikai van a keretükben, a center Victoria Macaulay, aki hasonlóképpen játszott a világ legerősebb bajnokságában, még 2015-ben, a Chicago Skyban. A litván válogatott Monika Grigalauskyte a DVTK szurkolóinak is ismerős lehet, hiszen Győrben is kosarazott, és akkor Völgyi Péter, – a Diósgyőr jelenlegi sportszakmai igazgatója – volt annak a csapatnak a vezetőedzője, amellyel bajnoki ezüstérmet szereztek.

A törökökről

A légiósokon kívül Isil Alben, a török válogatott irányítója, a török női kosárlabdázás ikonja a legerősebb láncszem a Galatasarayban. A 2013/14-es szezonban Euroligát nyert csapatuknak is oszlopos tagja volt az idén a 33 életévét betöltő játékos. Az EK-ban 35,1 percet volt átlagban a pályán, ez alatt 8 pont 4,8 lepattanó, 4,9 gólpassz és 3,1 szerzett labda a statisztikája. Rajta kívül még a török bedobó, Sinem Atas az, aki közel 20 percet töltött a pályán átlagban az Európa Kupában.

ÉM-BCS


Az eddigiek

A Galatasaray az idei EK-sorozat csoportkörében öt győzelemmel és egy vereséggel végzett a csoportja élén, az összesített rangsorban négy ponttal kevesebbet dobva, kerültek a DVTK mögé, és lettek kilencedik a rangsorban, emiatt január elején is játszaniuk kellett. A csoportmeccsek során a görög Lefkadát és az orosz MBA Moszkvát oda-vissza verték, a lengyel Toruntól idegenben kikaptak (77-55), otthon viszont legyőzték őket. A csoportkör után a spanyol Gernikától először 15 pontos vereséget szenvedtek (84-69), azután kiélezett végjátékban szerezték meg a továbbjutáshoz szükséges pontkülönbségű győzelmet (76-58).

Hazai fronton, a 14 csapatos török bajnokságban 15 fordulón vannak túl, jelenleg kilenc győzelemmel és hat vereséggel a hatodik helyen állnak. Legutóbb idegenben az Izmit Belediyespor otthonában győztek 86-84-re. Érdekesség, hogy a tabellán előttük álló csapatok ellen csak egy győzelmet arattak eddig, a Botast győzték le Ankarában, 68-60-ra. A hazai környezetben lejátszott eddigi hét bajnokijából négyet nyert meg a Galatasaray, novemberben az EK-ban még veretlen Cukurovától kaptak ki 70-64-re, decemberben az EK-csoportselejtezőjében elvérzett Mersintől 78-71-re, január 13-án pedig az EK-ban éppen a Cukurova elleni párharc előtt álló Besiktastól, 65-52-re.Nagy feladat vár a piros-fehérekre
Miskolc - Hetedszer játszik török együttes ellen az Európa Kupában a diósgyőri női kosárcsapat. Az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapata szerdán Isztambulba utazik, hogy a másnap, 17.30-tól Európa Kupa-mérkőzésen a Galatasaray ellen játsszon meccset. A piros-fehéreknek a 17.nemzetközi kupaidényükb...

Walker-Kimbrough (a labdával) 24 pontot szerzett a 76-ból
Miskolc - A fővárosban játszott bajnokit szombaton az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapata. A női kosárlabda NB I alapszakaszának 14. fordulójában szombaton az NKE Csata vendégeként lépett pályára az Aluinvent DVTK gárdája. A vendég Diósgyőrnél nem volt a keretben Katona, aki sérülés miatt nem sz...

A palánk alatt nagy harcok folytak
Miskolc - Élénk érdeklődés mellett a DVTK nem tudta elvenni a listavezető veretlenségét. A női kosárlabda NB I. 13. fordulójában, vasárnap kora este a bajnoki címvédőt, a veretlenül listavezető Sopron Basket csapatát fogadta az Aluinvent-DVTK együttese. A találkozó előtt három játékost köszöntött...