ALUHAB: egy termékben dizájn és biztonság

Dr. Babcsán Norbert a termékekkel
Dr. Babcsán Norbert a termékekkel
Miskolc, Felsőzsolca – ALUHAB építőipari paneleket gyártó üzemet épített a Felsőzsolcai Ipari Parkban az Aluinvent Zrt. A jövő év végére teljes kapacitással működő, azaz évente 1000 tonna ALUHAB panelt gyártó üzemben jövő áprilistól 40 főt foglalkoztatnak majd 3 műszakos munkarendben.

Az ipari innováció díjas Aluinvent Zrt. fő terméke az ALUHAB márkanevű alumíniumhab, amellyel egy új anyagcsaládot hoztak létre. Fő célpiaca az építőipari burkoló- és hangszigetelő elemek, valamint a dizájntermékek (bútorok, ékszerek, lakberendezési tárgyak stb.). Emellett robbanásvédelmi panelt és ütközéselnyelő anyagokat fejlesztettek ki, amit a védelem- és biztonságtechnika alkalmazhat elsősorban.

Mint az az üzem építésének befejezése apropóján Lillafüreden tegnap rendezett nemzetközi fémhab-konferencia sajtótájékoztatóján elhangzott, a Norvég Alap által támogatott projekt keretében a gyártástechnológián kívül kidolgoztak egy alumíniumhab-hőkezelési technológiát is, amellyel megduplázható az alumíniumhabok szilárdsága. A mintegy 1 milliárd forintból megvalósult projekt a 370 millió forintos támogatás mellett nagyrészt önerőből, tulajdonosi hozzájárulásból valósult meg. Az elsődleges cél, hogy az ALUHAB-ot megismertessék és elfogadtassák a felhasználókkal, hogy valós alternatívája legyen a már ismert burkolóanyagoknak.

Mint azt dr. Babcsán Norbert, az Aluinvent Zrt. igazgatóságának alelnöke, a társaság technológiai igazgatója elmondta, 2030-ra szeretnék évi 500 ezer tonna kapacitásúra fejleszteni a gyártást, valamint szeretnék elérni, hogy egy tudományos és technológiai ipari park keretében a magyar alumíniumipar innovációs kompetencia centrumaként működjenek.

ÉM-UM