Alternatív autók versenye Győrben

Vízzel, sűrített levegővel, napenergiával és emberi erővel hajtott járművek versenyeztek csütörtökön Győrben. Az alternatív autók versenyén két kategóriában, 12 saját készítésű járgány mérte össze tudását.

Az indulók többségében újrahasznosított anyagokból építették járműveiket, volt aki 8 ezer és olyan is aki 1 millió forintot költött két-, három- vagy négykerekűjére. A résztvevőknek figyelniük kellett arra, hogy járművük alternatív energiaforrással működjön, üzemeltetése pedig gazdaságos legyen.

Volt aki például tavaly egy krumpli hajtású járgánnyal nevezett de az ablaktörlő motorból készült hajtóműve leégett ezért kiesett. Most is csak az utolsó pillanatban állt össze elektromos autója.

“Szeptemberben nekiálltunk megálmodni, decemberben nekiálltunk megtervezni, január-február körül elkezdtünk rajta dolgozni és ma hajnalban fél négykor fejeztük be” – mondta a Független Hírügynökségnek Károlyi Róbert az egyik tervező.

Az amatőr kategóriában indulóknak 300, a profiknak 600 métert kellett teljesíteniük a versenyen időre, mindezt szlalommal, körforgalommal és stop táblával nehezítve. A versenyen az eredmény másodlagos volt, az ifjú mérnökhallgatók ötleteit azonban az autógyártók fejlesztéseikhez, kutatásaikhoz felhasználhatják.