Alternatív növényvédelem

Nem kell ragaszkodni a kémiai szerekkel való permetezéshez (illusztráció)
Nem kell ragaszkodni a kémiai szerekkel való permetezéshez (illusztráció) - © Fotó: Archívum
Borsod-Abaúj-Zemplén – 15-re bővült az Európai Unióban jóváhagyott alternatív növény­védelmi hatóanyagok száma.

A természetben is megtalálható, egyszerű anyagok növényvédelmi hatását évszázados tapasztalatok igazolják. További előnyük, hogy természetes formájukban és feldolgozott késztermékként egyaránt könnyen hozzáférhetők, különleges megkötések nélkül felhasználhatók, emellett a környezetre sem jelentenek kockázatot. Kertész rovatunkban mi is foglalkoztunk már az elmúlt hónapokban az alternatív növényvédelem több formájával, amely egyre elterjedtebb.

Nem hóbort

Az alternatív növényvédelem pedig már nem csak néhány „vidéken újrakezdő” hóbortja, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az Európai Unióban jóváhagyott növényvédőszer-hatóanyagok között immár 15-re bővült az úgynevezett „egyszerű anyagok” száma. Az egyszerű anyagok fogalma alatt olyan, a természetben is megtalálható növények, illetve üzletben (élelmiszerbolt, háztartási bolt, gyógyszertár) kapható késztermékek értendők, melyek bizonyítottan növényvédelmi hatással rendelkeznek.

A természetes növényvédelmi hatóanyagok fontos tulajdonsága, hogy a megadott felhasználási körülmények között a környezetre, illetve az emberi egészségre nem jelentenek kockázatot, és az Európai Unió területén szabadon – egyéb megkötések nélkül – felhasználhatók.

Az eddig jóváhagyott egyszerű anyagok közt szerepel például a csalán és a gyümölcscukor. Előbbit rovar-, gomba- és atkaölő hatású anyagként, míg az utóbbit egyes kultúrnövények ellenálló képességének erősítésére szolgáló hatóanyagként ismerte el az európai hatóság.

A NÉBIH a szabályozással kapcsolatos tájékoztatást, valamint a jóváhagyott egyszerű anyagok listáját és azok felhasználására vonatkozó technológiai leírásokat is közzétette a honlapján, érdemes böngészni. De Kertész rovatunkban lapunk is folyamatosan közreadja a következő hetekben ezeket a növényeket és anyagokat, illetve felhasználásuk módját.

Mezőről a kertünkbe

A mezei zsurló gomba­ölő hatású készítményként használható főzetként permetezéshez, vagy mulcshoz adagolva, védő takaróréteg kialakítása céljából. A főzet készítéséhez a mezei zsurló tiszta, földfelszín feletti szárított részeit szükséges felhasználni. 20 dkg szárított hajtásrészt 30 percig kell áztatni 10 l hideg vízben, majd 45 percig forralni. Miután a főzet kihűlt, egy finom szűrőn keresztül átszűrjük, és 10-szeresére hígítjuk.

A főzet permetezéssel felhasználható gyümölcsfák gombák okozta betegségei, bogyósoknál szürkepenész, lisztharmat, fitoftórás betegség kezelésére.

Szőlőnél peronoszpóra, burgonyavész és alternáriás betegségnél. Uborkánál gyökérrothadást és palántadőlést okozó gombák ellen, paradicsomnál szintén alternáriás és szeptóriás levélfoltosság kezelésére. Mulcshoz adva szinte bármelyik növényünknek védelmet adhat.

– ÉM-HI –


Ők tizenöten

Az unióban jóváhagyott egyszerű anyagok listája:

Mezei zsurló

Répacukor (szacharóz)

Kitozán-hidroklorid

Mésztej (kalcium-hidroxid)

Fűzfakéreg

Háztartási ecet

Lecitinek

Gyümölcscukor (fruktóz)

Szódabikarbóna

Diammónium-foszfát

Tejsavó

Napraforgóolaj

Hidrogén-peroxid

Csalán

Agyagos faszén