Alternatív autók mutatkoztak be az Európai Mobilitási Héten

Napsugárral, földgázzal és villannyal hajtott autók mutatkoztak be az Európai Mobilitási Hét hatodik napján a fővárosban.

Az Alternatív Autó Show kapcsán a programsorozat főszervezője, Kovács László a Független Hírügynökségnek elmondta: ezek a járművek kevés káros anyagot bocsátanak ki vagy egyáltalán semmit, hangtalanok és ideálisak a városi autózáshoz. Hozzátette: a járművek ára egyelőre magas, az üzemben tartásuk költsége viszont tizede a benzines vagy gázolajjal működő négykerekűeknek.

Kovács László szerint a mostani rendezvény tulajdonképpen az ésszerű autóhasználat napja, nem autóellenességről szól, hanem arról, hogy alternatívákat adjon az autózáshoz. Mint mondta: a bemutatott járművek többsége elektromos hajtású, vagyis akkumulátor hajtja a villanymotort. Az akkumulátort egyébként többnyire benzinmotor tölti, de már vannak hálózatról tölthető források is. A főszervező szerint a motor kis sebességnél hibrid üzemmódba vált, a piros lámpánál pedig teljesen le is áll, így nem szennyezi a környezetet. Hozzátette: emellett jól gyorsulnak, kicsi a fogyasztásuk és hangtalanok.

Az Alternatív Autó Show-n bemutatkozott az a modell is, amelynek akkumulátorát másfél órán keresztül kell tölteni hálózatról, ezután pedig 20 kilométert lehet azzal közlekedni, de akadt olyan nagy teljesítményű akku, amely 100 kilométert is megy. Egy ilyen szerkezet 1 millió forintba kerül, de akár 10 évig is kitart – magyarázta a főszervező. Hozzátette: ezekkel a járművekkel 2-3 forint egy kilométernyi autózás költsége, míg egy benzines vagy dízel autóval 20-30 körül van ez az összeg.

A bemutatón sűrített földgázzal működő autókat is meg lehetett nézni, és voltak úgynevezett biorobogók is, amelyeknek már az ára is kedvezőbb – mondta Kovács László.

Az Európai Mobilitási Hét egyébként szerdán buszbemutatóval folytatódik: itt olyan magyar gyártmányú tömegközlekedési eszközöket mutatnak be, amelyek között szintén van teljesen elektromos hajtással működő autóbusz is.
– Független Hírügynökség –