Állj az erőszaknak, a pornónak

Védik a gyerekeket a felnőtt tartalmaktól
Védik a gyerekeket a felnőtt tartalmaktól - © Fotó: Getty Images
Miskolc – Hétfőtől kötelező a tartalomszűrés az iskolákban és a könyvtárakban. Van, ahol már korábban léptek ez ügyben.

Szeptember elsején hatályba lépett a 2013. évi CCXLV törvény, ami a gyermekek védelme érdekében tartalomszűrési kötelezettséget ró az iskolákra és könyvtárakra. Eszerint az intézményeknek gondoskodniuk kell a weboldalak vizsgálatáról azokon a számítógépeken, melyekhez kiskorúak is hozzáférhetnek. A jogszabály az erőszakot, és a szexualitást közvetlenül, naturálisan ábrázoló tartalom szűrését írja elő, azonban egy iskola korlátozhatja a drogokkal, a dohányzással, vagy akár a rasszizmussal kapcsolatos tartalmakat is.

Radványi Árpád, a Miskolci Könyves Kálmán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese az Észak-Magyarországnak ennek kapcsán elmondta: iskolájuk (ahol 35 darab PC található) informatikai termében etikai kódex van kifüggesztve és évekkel ezelőtt letiltották a jogszabály által is taglalt oldalakat a gépekről. A Könyvesben a Norton Family figyeli a hálózatra kapcsolt gépeket, ingyen.

– Az okostelefonok használatát házirendünk rögzíti. Eszerint behozható iskolánkba a telefon, ám az nem használható, vagy csak tanári engedéllyel – magyarázta. – Az okostelefonok adatforgalmát nem tudjuk korlátozni, viszont a Könyvesben a WiFi kódok titkosak.

Információink szerint a Sulinet 5 ezer forint/gép árfekvésben vállalta a szűrőprogram telepítését.

ÉM-JLI