Allergiás házikedvencek

Allergiás házikedvencek
Talán nem meglepő hír, hogy a háziállatok között is egyre gyakoribb az allergia.

Természetes körülmények között nincs allergia. A szabadon élő állat sokat éhezik, ilyenkor kitisztul, nem maradnak méreganyagok a testében, ezért ez a betegség számára ismeretlen.

A mesterséges környezetben tartott, antibiotikummal kezelt, tápot, konzervet fogyasztó állatok életkilátásai viszont nem a legrózsásabbak.

Leginkább kutyákon jelentkeznek allergiás tünetek, gyakrabban uszkároknál, golden retrievereknél, dalmatáknál, schnautze-reknél. A szem nyálkahártyája vörössé és duzzadttá válik, orruk eldugul, légzésük sípoló, asztmatikus. Bőrükön pöttyök és nagyobb kiterjedésű foltok jelenhetnek meg, amelyek erősen viszketnek. Hogy mire érzékeny egy mai modern kutya? Például házipor-atkára, pollenekre, gombaspórára, bizonyos takarmány-összetevőkre(!).

Mit tanácsol az állatorvos?

Az allergiagyanús állat azonnali ellátásra szorul, mivel kezelés nélkül állapotuk rosszabbodhat, a nyálkahártyák duzzanata pedig pusztulásához is vezethet. Ha nem egyértelmű, hogy mire allergiás az állat, bőrpróbát kell végezni.

Ha megvan a bűnös, akkor következik a legnehezebb feladat: el kell kerülni az allergiát kiváltó tényezőket – ami nem mindig egyszerű.

Ha a háziporra allergiás, ki kell költöztetni a kertbe. Amennyiben nincs kert, el kell távolítani a szőnyegeket, függönyöket, porfogókat a lakásból.

A bolhára allergiás állatot fokozottan tisztán kell tartani, hiszen akár egy bolha is kiváltja az allergiát, a pollenre érzékeny állat szőrét pollenszezonban séta után le kell mosni. Ételallergia esetén speciális takarmányt kell kapnia az állatnak, – kevésbé allergizálnak a nyúl- és bárányhúst, rizst tartalmazó tápok. Súlyos esetben gyógyszert kap az állat, hasonlót, mint az allergiás emberek.

Ezek a tüneteket csillapítják, a betegséget viszont az állatoknál sem gyógyítják meg. Az állatgyógyászat szakemberei a humánorvosokhoz hasonlóan nem látják (vagy csak nem akarják észrevenni?) a problémák mögött húzódó egyszerű okot: a táplálkozást.