Allergia Nap – A résztvevők 60-70 százalékánál kimutatták az allergiát

Több ezren vettek részt vasárnap az Allergia Napon Budapesten, a városligeti Nagyréten. A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság által szervezett rendezvényen az ingyenes szűrővizsgálatok mellett tanácsot lehetett kérni allergológusoktól, volt vetélkedő és koncert is. A ligeti szűrésekre jelentkezők 60-70 százalékánál mutattak ki a tesztek valamilyen allergiát.

Az allergológiai társaság vasárnapi közleménye szerint a Városligetbe látogatók előadásokat hallgathattak meg az étel-, gyógyszer-, darázs- és méhméreg-allergiáról, valamint a szénanátha terápiájáról. Szó esett az allergiás betegségek legújabb kezelési lehetőségeiről is. A rendezvényen köszöntőt mondott Horváth Csaba, az egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes, akiről kiderült: ő maga is érintett a betegségben.

A közlemény szerint minden harmadik ember allergiás, és az előrejelzések szerint 2020-ra minden második európai érintett lesz valamilyen allergiás megbetegedésben. Magyarországon a lakosság csaknem negyede légúti allergiában szenved és minden ötödik ember bőrallergiás. A magyarok körülbelül 2 százaléka érzékeny valamilyen táplálékra, illetve gyógyszerre – derül ki a dokumentumból.

A társaság a vasárnapi rendezvénnyel hagyományt kíván teremteni. Ezentúl minden nyáron, az Allergia Napon felhívja majd a figyelmet az allergológiai megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a megelőzés és a szűrővizsgálatok fontosságára.Sporthírek