Friss hírek

2010.01.14. 14:13

Az ombudsmani hivatal kapta a Hajléktalan Emberért Díjat

<p>Az állampolgári jogok országgyûlési biztosának hivatala, pontosabban az ott dolgozó munkatársak kapták idén a Hajléktalan Emberért Díjat. Az elismerést azok vehetik át, akik jelentõs segítséget nyújtanak az otthontalanok helyzetének, életminõségének javításához, a hajléktalanság problémáinak orvoslásához. A díjat csütörtökön adták át; január 14-e ugyanis a meteorológiai statisztikában az év leghidegebb, a hajléktalanoknak legtöbb szenvedést hozó napja.</p>

A díjat Vecsei Miklós, a Hajléktalanokért Közalapítvány leköszönõ kuratóriumi elnöke adta át Szabó Máténak, az állampolgári jogok országgyûlési biztosának a Hajléktalanokért Közalapítvány nagytermében.

Vecsei Miklós a Független Hírügynökségnek elmondta, minél hamarabb hozzá kellene kezdeni a másfél éve elkészült hajléktalanügyi stratégia megvalósításához, a közeljövõben várható jelzálog válság miatt ugyanis újabb tömegek kerülhetnek lehetetlen helyzetbe. A leköszönõ kuratóriumi elnök szerint a hazai hajléktalanellátó rendszer európai viszonylatban jónak mondható, a finanszírozása azonban nem átgondolt. Ráadásul semmiféle prevenciós eszköz nincs beépítve a rendszerbe; nincs rendes lakástámogatási rendszer, sem bérlakáspolitika, és az albérlet-helyet is nagyon bizonytalan - mondta Vecsei Miklós. Hozzátette, mindezek miatt tárgyalásokba kezdtek a krízisalap lakhatási célú megnyitásáról, a kilakoltatási moratórium ugyanis csak áprilisig lesz érvényben, utána tömeges kilakoltatástól tartanak a szakemberek.

A Hajléktalan Emberért Díjat elsõként Nagy Bandó András, humorista kapta 2006-ban.
2007-ben Nigel Thorpe-nak ítélték oda, aki a Vodafone Magyarország Alapítvány elnökeként különbözõ programok támogatásával járult hozzá ahhoz, hogy hajléktalanok sorsa jobbra fordulhasson. 2008-ban Balogh Edit és Fekete András kapta a díjat, akik a Barrus Könyvkiadó gondozásában összeállították az Alkonyzóna címû könyvet és folytatását, Az alkonyattól pirkadatig címû antológiát, amely hajléktalan emberek írásait, grafikáit tartalmazza. Tavaly Bálint Györgynek, azaz Bálint gazdának adták a díjat elismerésül a Tarnabodban, elsõsorben a hajléktalanokat befogadó faluban végzett munkájáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!