Cselgáncs

2020.01.14. 09:00

Tokióig beutazzák a világot

Hamarosan kezdődik a judósok nagy menetelése: a „füst” tavaszra száll majd fel.

Kolodzey Tamás

Gercsák Szabina (balról) kiváló edzőpartnerekkel dolgozott az ausztriai edzőtáborban

Forrás: Magánarchívum

A nyugat-ausztriai, Innsbruck és Salzburg közötti félúton lévő, festői szépségű Mittersill adott otthont a cselgáncsozók idei első edzőtáborának. A nemzetközi eseményen ezernégyszázan vettek részt: valamennyien az idei szezon fontos eseményeire hangoltak, ennek jegyében napi két foglalkozáson vettek részt.

Bizakodik

– Nagyon élveztem a munkát és úgy érzem, hogy végig jól dolgoztam – mondta lapunknak a diósgyőri Gercsák Szabina, akivel vasárnap este a DVTK Jegesmedvék Tipsport-ligás hokimeccsén futottunk össze. – Kiváló partnerekkel tréningeztem és remélem, hogy a befektetett munkám már a soron következő két nagy versenyemen, az izraeli viadalon és a magyar bajnokságon is kamatozni fog. Nagy menetelés vár rám az elkövetkezendő hónapokban: várhatóan hét–nyolc olimpiai kvalifikációs viadalon kell majd tatamira lépnem annak érdekében, hogy kiharcoljam a tokiói kvótámat. Természetesen bizakodom, reménykedem az ötkarikás szereplésben, ehhez – igaz önkényes magánszámításom szerint – legalább két dobogós helyezésre lesz szükségem a Grand Prix viadalokon. Úgy április végére, vagy május elejére dől el, hogy az álmomból valóság lesz-e.

Saját kezükbe veszik

Flórusz János, a DVTK cselgáncsozóinak vezetőedzője is egyre többször számolgatással tölti az idejét:

– Tanítványom jól kalkulál akkor, amikor a direkt kijutáshoz minimum két éremmel számol. Azért említem az egyenes utat, mert a „görbe” is járható, de jól tudjuk, hogy ez teljesen bizonytalan, így erre nem lehet építeni. Ugyanis nagy kérdés, hogy kinek és milyen alapon adnak majd kontinentális kvótát, vagy zöld kártyát. Meghívót az ebben a műfajban akár a futottak még kategóriába tartozó országoknak is juttathatnak, de akár egyéneket is jutalmazhatnak olyan helyekről, ahonnan még mutatóban sem tudnak felmutatni ütőképes versenyzőt – így ezt az utat inkább hagyjuk, a sorsunkat a magunk kezébe kell vennünk.

A szakember által említett direkt út tizennyolc judokának adatik meg. Gercsák Szabina az olimpiai listán most „valahol” a harmincadik és negyvenedik hely között tanyázik, de a nagy ugráshoz már elegendő egy Grand Prix aranyérem.

Éjjel-nappal

A miskolci lány a jövő héten gyújtja be a rakétáit, január 22-én Izraelbe repül, ahol 24-én, pénteken meccsel a 70 kilós mezőnyben.

– Negyvennyolcan neveztek, a végső sikerhez így hat mérkőzést kell nyerni – folytatta Flórusz János. – Tel-Aviv után az országos bajnokság jön, de ennek – az itthoni dicsőségen túl – Tokió szempontjából nincs jelentősége, csak a formába hozás, vagy a forma karbantartása miatt fontos. Aztán a további, egymást követő viadalok így következnek: Párizs, Düsseldorf, Rabat, Antalya, Tbiliszi, Baku, Prága – a cseh fővárosban Európa-bajnokságot rendeznek – és Jekatyerinburg. A sor végére hagytam a katari fővárost: a Dohában sorra kerülő mesters torna is sorsdöntő lehet. Az ottani nyertes ezernyolcszáz pontot kaszál majd, vagyis annak a versenynek a helyezettjei akár teljesen felboríthatják az addig kialakult listát, így az Öböl-menti miniállamot sem hagyhatjuk ki a túratervünkből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában