Államtitkárrá nevezik ki Csepreghy Nándort

Budapest, 2015. szeptember 24., csütörtök (MTI) – A Miniszterelnökség államtitkárává, miniszterhelyettessé nevezik ki Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárt október elsejétől – jelentette be Lázár János csütörtökön.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatóján jelezte, hogy az eddigi miniszterhelyettes, L. Simon László államtitkár munkájára a továbbiakban is számít egyebek mellett az örökségvédelem, a műemlékvédelem, a kulturális kapcsolattartás területén.

Lázár János azt is tudatta, hogy megköszönte Nobilis Mártonnak, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnökének munkáját, aki csütörtökön benyújtotta lemondását. A hivatalt a kormányzati kommunikációs költségek racionalizálása miatt hozták létre, nyáron egy 25 milliárd forint értékű közbeszerzést bonyolított le. Nobilis Márton a továbbiakban közbeszerzési területen segíti a kormány munkáját.

Távozik a Miniszterelnökségről Bódi Gábor, az infokommunikáció összehangolásáért felelős helyettes államtitkár, és megszűnik ez a helyettes államtitkárság is. Lázár János ezzel összefüggésben sikeresnek ítélte a közigazgatás korszerűsítésének informatikai fejlesztéseit és a Digitális Magyarország programot.

Arról is tájékoztatott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kedd reggel megkezdte a miniszterekkel azokat a beszélgetéseket, amelyeken áttekintik a minisztériumok helyzetét és az államtitkárok munkáját. A személyi kérdéseket október 1-jéig zárják le.

A kormányzati struktúraváltást – a Miniszterelnöki Kabinetiroda megalakítását – firtató kérdésre Lázár János úgy válaszolt: mindig a munkájára koncentrál, “nem a kavarásra”.

A Kormányinfón Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkárt is kérdezték jövőbeni kormányzati szerepvállalásáról. Az államtitkár azt mondta: ezt a kérdést Orbán Viktor miniszterelnökkel fogja megbeszélni. “Ezen beszélgetés előtt vagyok meg” – tette hozzá.

A Kormányinfo sorsával kapcsolatos kérdésre Lázár János azt válaszolta: a Miniszterelnöki Kabinetiroda leendő vezetőjének, Rogán Antalnak – aki a kormányzati kommunikációért is felel majd – kell eldöntenie, hogy szükség van-e a Kormányinfóra. Ha ő úgy dönt, “szívesen állok a rendelkezésére” – közölte.

A Miniszterelnökség vezetője arról is beszámolt, hogy jövő héten Brüsszelben tárgyalni fog Margrethe Vestager versenyjogi EU-biztossal a paksi erőmű kapacitásfenntartó beruházásának ügyében. Közölte, a miniszterelnöktől azt a mandátumot kapta, hogy Brüsszelben próbáljon megegyezni a versenyjogi biztossal a megvalósítás feltételeit illetően.

Lázár János szólt arról is, hogy eddig 8200 milliárd forint uniós forrást fizetett ki a kormány a 2007 és 2013 közötti finanszírozási ciklusból, és az árfolyamnyereség miatt további 400 milliárd forint kifizetésére van lehetőség. Ez azt jelenti, hogy év végére 8600 és 8800 milliárd forint között lesz a kifizetés összege. A hét év alatt 200 ezer új munkahely jött létre, az államkassza 1100 milliárd forintot keresett, az uniós kifizetés az elmúlt évek gazdasági növekedésének egytizedét adta – fűzte hozzá.

Szó volt a tájékoztatón a mintegy 380 ezer hektárnyi állami föld értékesítéséről is, amellyel kapcsolatban Lázár János elmondta: a nyílt árverések október 31. és december 31. között zajlanak majd, az első árverési hirdetményeknek október 15-éig kell megjelenniük. Egyúttal érthetetlennek nevezte a Jobbik és az MSZP tiltakozását az ügyben. A szocialisták 2010 előtt árveréseken értékesítették az állami földterületeket Gőgös Zoltán akkori államtitkár szervezésében – mondta. A Jobbikkal kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: sajnálja, ha a nagybirtok oldalán állnak.

– MTI –