Állampolgárok javasolhatják, hol ellenőrizzen a traffipax

Akt.:
Állampolgárok javasolhatják, hol ellenőrizzen a traffipax
Állampolgárok javasolhatják, hol ellenőrizzen a traffipax
Budapest, Miskolc – A sebességtúllépés veszélyességének tudatosítása a Speed­marathon akció célja.

Huszonnégy órás sebességmérő akciót tart a rendőrség május 14-én reggel 6 órától, a sebességmérő pontok helyszíneire az állampolgárok tehetnek javaslatot – közölte az Országos Rend­őr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata.

Hatékony az ellenőrzés

A közleményben azt írták, a Speedmarathon elnevezésű összeurópai sebességmérést a Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) felhívására hajtják végre. Az ellenőrzés elsődleges célja a sebességtúllépés veszélyességének tudatosítása, ugyanakkor a jogsértésekkel szemben a rendőrök a kampány során is fellépnek – hangsúlyozták. Hozzátették, az elmúlt évek magyarországi tapasztalatai alapján a kampány idején az ellenőrzött járművezetők 95 százaléka az előírásoknak megfelelően választotta meg haladási sebességét.

A rendőrség a helyszínek kiválasztásához – ahogyan tavaly is – a lakosság segítségét kéri, az ellenőrzéseket ott fogják végrehajtani, ahol azt az emberek indokoltnak tartják. A javaslatokat az illetékes rendőr-főkapitányságok április 17-től május 3-ig az erre a célra létrehozott e-mail-­címekre várják.

A fővárosban a speedmarathon@budapest.police.hu címre lehet küldeni a helyszínjavaslatokat. A megyékben a Budapest szó helyett az adott megye nevét, több név összetételéből álló megye esetén az első nevet kell feltüntetni. Ennek megfelelően Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a speedmarathon@borsod.police.hu címen várja a rendőrség a javaslatokat.

Tíz-tíz embert meghívnak

A megyei rendőr-főkapitányságok május 11-ig jelölik ki a pontos helyszíneket és időpontokat, amelyről tájékoztatják a nyilvánosságot. Az akcióra a javaslatot beküldők közül megyénként tíz-tíz embert hívnak meg, akiket e-mailben értesítenek a részletekről – tudatták.

A kampány ötlete Németországból származik, ahol hat évvel ezelőtt az egyik szövetségi állam lakosait kérték meg a hatóság munkatársai, hogy szavazzanak arra a helyre, ahol sebesség-ellenőrzést szeretnének. A német ötlet nemzetközileg nagy tetszést aratott, és azóta minden évben valamennyi TISPOL tagállam alkalmazza.

ÉM


Mi is az a gyorshajtás?

Nem kell feltétlenül rossz­akarónak lenni ahhoz, hogy átlépjük a megengedett sebességet. A helyzet az, hogy gyakorlatilag egy-két veteránkorú autót leszámítva gyakorlatilag bármilyen átlagos kocsival elkövethetünk egy kiadós sebességtúllépést. Nem arra gondolok, hogy mekkora a végsebesség, hogy az autópályán milyen gyorsan lehet menni, hanem arra, amikor lakott területen kint van a 30-as korlátozás. Ha valaki ezt elvéti, és lassítás nélkül 50-nel belemegy, az már 66 százalékos túllépés.