Állami támogatással: ketyeg az óra Felsőzsolcán

Építkezés Felsőzsolcán
Építkezés Felsőzsolcán
Felsőzsolca – Az idő szorításában folyik az építkezés a felsőzsolcai építkezéseken. Nem állnak mindenütt egyformán.

– Hatvan napja itt állok, hatvan napja nézem, miként épül a házunk. Ha kérnek valamit, valamilyen eszközt,megpróbálok segíteni, elvégre az én érdekem is, hogy flottul menjenek a dolgok – mondja Grulyó Árpád a Dózsa György utcai porta végében. Sok eső volt, emiatt is volt vagy 10 napnyi állás, és az elején is volt ugyanennyi csúszás az adminisztrációs huzavona miatt. Sajnos, most már látszik, hogy a kitűzött határidőre nem lesz beköltözhető, de ha az említetteket leszámítjuk, akkor végül is a 60 napot tartani tudjuk – elemezgeti a helyzetet az árvízkárosult férfi. Abban bízik, a csúszás nem befolyásolja az állami támogatást, viszont a televízióban, mint mondta, azt hallotta, hogy csúszás esetén a kivitelezővel kötbért fizettetnek.

– Amíg kész nem lesz, maradunk az albérletben – szögezi le.

Készre jelentik

Szintén ebben az utcában éppen a gázt köti a hálózatra két férfi. Nem ide valók.

– Nem a mi tisztünk felmérni, de ahogy némelyik építkezésnél tartanak, nemigen képzelhető el, hogy pár napon belül lakhatóvá tudják tenni. Ahol se ajtó, se ablak… ott lehet, hogy gáz lesz az átadással – találja meg egyikük a találó kifejezést.

Az Arany János utca sarkán álló telken nagy a sürgölődés. Kint egy jókora tolólapos gép rendezi a terepet, odabenn festenek, burkolnak.

Szacsuri Péter, aki a Holcim által támogatott, három ház egyikénél irányította a munkásokat, magabiztosan jelenti ki: ők biztos hogy teljesítik a vállalásukat e héten, mindhárom házat „készre jelentik”. Így az adott portán átmenetileg egy lakókocsiban meghúzódó háromgyermekes család is áthurcolkodhat.

Se ablak, se ajtó

Kicsit odébb viszont elkeseredett emberekkel találkozunk. Ágoston Zsolt a szülei házán dolgozik:éppen burkol. Mutatja: hiába halad, a falak kiglettelve, lecsiszolva, a fürdőkádat is beállították már (Tuzsérról kapták, adományképp), de tovább nemigen tud haladni, hiszen hiányoznak a nyílászárók.

– Szerdára ígérték, én meg mi az istent csináljak addig? – fakad ki. –Ha le is rakom a járólapokat, száradni nem tud. A szüleim meg azóta is a volt garázsban. Még jó, hogy az megmaradt!

Előjön az apa is, Ágoston József. Elmondja, a felesége épp a biztosítónál próbál szerencsét. A felét annak kellene állnia, amire eddig jutottak, az úgymond az állami támogatásból volt.

– A levelünkre nem válaszolt a biztosító, hát most megpróbálja személyesen – avat be. De itt még a héten nemigen lesz beköltözés.

– Szalóczi Katalin - 


 Ilyen is van, olyan is van

Az állami támogatásból újjáépítendő házak műszaki ellenőreinek neveit a Dózsa György utcában láttuk kitáblázva. Egyiküket, Hannák Enikőt kedd délután telefonon kerestük meg: miként látja, tartható lesz-e az október 31-re kitűzött határidő.

– Van olyan ház, amelyik rosszabbul áll, de van olyan is, amelyiket már átadtak. Teljes képet nem tudok nyújtani, minthogy a feladat hármunk között oszlik meg, de egy-két ház biztosan lesz, amelyikbe nem lehet beköltözni. Egyébként kívülről nehéz megítélni, mert a megegyezés szerint a határidő a beköltözhetőségre vonatkozik, bizonyos munkálatokat amellett még azután is lehet folytatni – mondta. Ő is megemlítette, hogy csúszás esetén a kivitelező kötbért fizet, de arra hivatkozva, hogy a szerződést nem látta, további információt erre vonatkozóan nem tudott adni.