Államfőválasztás – Orbán emberének tartja Ádert az MSZP

  Budapest, 2012. május 2., szerda (MTI) – Az MSZP szerint a szerdán államfővé választott Áder János elődjéhez, Schmitt Pálhoz hasonlóan nem az emberek, hanem Orbán Viktor embere – mondta Simon Gábor elnökhelyettes sajtótájékoztatón.

Az MSZP-s képviselő úgy foglalt állást, hogy Áder Jánosnak pártpolitikusként, ismerve a jelölésének és a megválasztásának körülményeit, nehéz dolga lesz, amikor a nemzet egységét akarja kifejezni, illetve be akarja tölteni a demokrácia és a jogállam működéséhez nélkülözhetetlen ellenőrző szerepét.
Hozzátette: az MSZP – amely nem vett részt az államfőválasztásban – annak örült volna, ha a kormányoldal nem egy fideszes pártkatonát választ köztársasági elnökké. Ugyanakkor azt mondta, a szocialisták kíváncsian várják, hogy Áder János miként szerez érvényt a megválasztása után tett vállalásainak, illetve hogy abban valós szándékait fogalmazta-e meg.
Áder Jánost szerdán választotta öt évre köztársasági elnökké a parlament. A politikus – aki május 10-én lép hivatalba – beszédében azt mondta, a magyar érdekek és értékek szószólója lesz.