Friss hírek

2009.09.22. 08:24

SZLOVÁK NYELVTÖRVÉNY - Az EBESZ addig közremûködik, amíg erre szükség van, és nem kell, hogy mindkét ország kérje - Vollebaek

<p>Az EBESZ kisebbségi fõbiztosa mindaddig fog segítséget nyújtani Magyarországnak és Szlovákiának a szlovák nyelvtörvény körüli vita rendezésében, amíg erre szükség van. Ezt maga Knut Vollebaek jelentette ki kedden Budapesten a Független Hírügynökség kérdésére válaszolva.</p>

A fõbiztos hozzátette, hogy a közremûködéséhez nem szükséges, hogy mindkét állam kérje a segítséget, bár most ez a helyzet.

Az Európai Biztonsági és Együttmûködési Értekezlet kisebbségvédelmi fõbiztosa aláhúzta, hogy nem tekinti magát közvetítõnek, mert a két ország között számos tárgyalási csatorna van, és ezeket használják is.

A két ország szakértõi vélemények kidolgozásával kérte a fõbiztos segítségét. "Ebben a folyamatban addig maradunk, amíg szükség van ránk" - fogalmazott a fõbiztos. "A konfliktus megelõzés türelemjáték" - tette hozzá Vollebaek.

A fõbiztos megismételte a korábban ismertté vált véleményét, amely szerint a szlovák nyelvtörvény nem feltétlenül sérti az alkotmányt vagy a nemzetközi jogot, de számos ponton homályos, és ezért alkalmat ad eltérõ értelmezésre. Ezért fontos gondosan kidolgozni a törvényhez a végrehajtási útmutatót, tette hozzá..

Vollebaek megismételte, hogy a szlovák nyelvtörvény "sietõs elfogadásának módja nem járult hozzá a jó politikai légkörhöz".

A kisebbségi fõbiztos leszögezte, hogy "Magyarországnak legitim érdeke fûzõdik ahhoz, hogy a magyarok Szlovákiában vagy más országban jól érezzék magukat". De felhívta a figyelmet, hogy "nagy kárt okoz az, aki megpróbálja aláásni a kormányok saját állampolgárai feletti felelõsségét".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!