Alkotmányos az abortusz egyik formáját tiltó amerikai törvény

Az amerikai legfelsőbb bíróság szerdai döntésével nem találta alkotmányellenesnek azt a szövetségi törvényt, amely megtiltja az abortusz egyik formájának alkalmazását. A 2003-ban elfogadott törvény az alkotmánybíróság szerepét is betöltő testület szerint nem korlátozza a nők alkotmányos jogát az abortuszhoz.

A legfelsőbb bíróság 5-4 arányban hagyta érvényben a törvényt, amelyet még a republikánus többségű kongresszus fogadott el, és az abortuszt ellenző George Bush alá is írt. A törvény nem magát az abortuszt tiltotta be, csak annak egy bizonyos módszerét, amit az eljárás ellenzői “részleges szüléssel történő abortusznak” hívnak. A mostantól tiltottnak számító módszert a terhesség harmadik és hatodik hónapja között alkalmazták az orvosok.

A törvényt leginkább azért támadták jogvédő szervezetek, mert akkor sem engedélyezi az abortuszt, ha a terhes nő élete veszélyben forog.

A döntést támogató politikusok jelezték, hogy más módszerek is rendelkezésre állnak a terhesség megszakítására. A törvény ellenzői viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy azok a más módszereket bizonyos esetekben nem lehet alkalmazni, mert veszélyesek lennének a nőkre nézve.

Az abortuszt ellenző szervezetek üdvözölték az alkotmánybíróság szerepét is betöltő testület döntését és már jelezték is: ez az első lépés az abortusz teljes betiltására az egész országban.