Alkotmányos aggályok a munkabérek bankszámlára utalásának rendjével szemben

Elképzelhető, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak a munkaadók, ha nem változnak meg azok a szabályok, amelyek a versenyszférában alkalmazottak munkabérének számlaköltségeivel kapcsolatosak – jelentették be a munkaadói képviseletek az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülése előtt.

Ettől érvényes az a szabály, hogy a munkavállalóknak nem származhat többletköltségük abból, ha fizetésüket bankszámlára kérik utalni, továbbá az ezzel kapcsolatos költségek – főleg a készpénzfelvétel díja – miatt nem csökkenhet bérük. Ezek a költségek most a munkaadókat terhelik.

A közszférában már évek óta kötelező bankszámlára utalni a fizetést, és a törvény előírja, hogy a pénzintézeteknek havi legalább egy pénzfelvétel díját magukra kell vállalniuk. Ugyanez hiányzik a versenyszférában foglalkoztatottak esetében a törvényből, ami a munkáltatók szerint alkotmánysértő. Elmondták: mivel a bankok nem hajlanak maguktól részt vállalni a költségekből, azok a munkaadókat terhelik. Ez például a Magyar Postának évi százmillió forint többletkiadással jár.

A munkavállalók szerint is rossz az előírás. Álláspontjuk alapján részben törvényi szabályozással kell rendezni a problémát, de a bankoknak el kell ismerniük, óriási üzlet számukra, hogy sokezren csak a munkabérük miatt tartanak számlát náluk. Azt is javasolják, hogy versenyeztessék meg a pénzintézeteket, és azokkal kössenek szerződést a munkabérek utalására, amelyek a legjobb ajánlatot teszik.