Alkotmányellenes rendelkezésre állási díj Nagykanizsán

Egy amatőr jogász hívta fel a közigazgatási hivatal figyelmét arra, hogy alkotmányellenes a nagykanizsai önkormányzatnak az a rendelete, amely szerint a szennyvízszolgáltatást igénybevevőknek januártól rendelkezésre állási díjat kell fizetniük. A bejelentést követően a közigazgatási hivatal megállapította a jogsértést, és kötelezte az önkormányzatot, hogy az év végéig módosítsa a rendeletet.

A bejelentés szerint az önkormányzat a vízdíjba építve jogellenesen próbálja pluszbevételhez juttatni a vízművet. Januártól ugyanis Nagykanizsán a szennyvízcsatorna használatáért rendelkezésre állási díjat kell fizetni a városban élőknek. Ez a díj a fogyasztástól függetlenül havonta 260 forint.

Egy helyi amatőr jogász bejelentése szerint az önkormányzat a víz- és csatornadíjon felül más díjat nem állapíthat meg, a rendelkezésre állási díj alkotmányellenes. A közigazgatási hivatal igazat adott a bejelentőnek. Ezért a nagykanizsai önkormányzatnak az év végéig módosítania kell a rendeletet.

Valószínűleg nem csak itt kell majd felülvizsgálni a rendelkezési díjról szóló szabályt, mert az országban számos településen vezettek be ugyanilyen díjat az önkormányzatok. Pontos adat nincs, de csak Zala megyében legalább nyolcvan települést érint a közigazgatási hivatal döntése.

A város jegyzője a Független Hírügynökségnek telefonon annyit mondott: a nagykanizsai önkormányzat a jövő héten újratárgyalja a rendeletet, s majd csak azt követően derül ki, hogy módosítják a helyi szabályt vagy megfellebbezik a közigazgatási hivatal határozatát.