Alkotmányellenes a magyar iskolákat is sújtó ukrán nyelvrendelet

Az ukrán Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította, s ezzel hatályon kívül helyezte azt a múlt évi kormányrendeletet, amelynek értelmében az ország valamennyi állami és önkormányzati tulajdonú iskolájában kötelezõvé tették az ukrán nyelv használatát a pedagógusok számára.

A múlt év szeptemberében kelt rendelet értelmében az ország általános és középiskoláiban mostanáig a tanítási idõ alatt a szünetekben is tilos volt anyanyelvüket használni a nemzeti kisebbségekhez tartozó pedagógusoknak. A kárpátaljai magyar iskolákban például az egymás közti magánbeszélgetések során is ukránul kellett volna társalogniuk a tanároknak, tanítóknak.

A szóban forgó kormányrendelet már a kihirdetését követõen óriási felháborodást okozott Ukrajnában. Elsõsorban az ország oroszok lakta keleti felében emelték fel ellene hangjukat az oroszpárti politikusok. Az egyik ellenzéki képviselõ egyenesen büntetendõ cselekményként minõsítette a rendelkezést. Végül ötvenkét honatya fellebbezte meg az Alkotmánybíróságnál a nemzeti nyelvek használatát korlátozó intézkedést.

A taláros testület megállapította, hogy a vonatkozó kormányrendelet túllépi az alkotmányosság kereteit.