Alkotmánybírósághoz fordult a MAGOSZ az OVB határozata ellen

Kifogással élt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) az Országos Választási Bizottság (OVB) határozata ellen, amellyel hitelesítette Kálmán László nyelvésznek a termőföld elővásárlási jogával kapcsolatban benyújtott népszavazási kérdését. A szervezet ezért forfult az Alkotmánybírósághoz, mert aggályai vannak a kérdés jogszerűségével kapcsolatban – közölte Budai Gyula, a MAGOSZ szövetségi igazgatója szombaton sajtótájékoztatón.

A Magosz azt a kérdést kifogásolja, miszerint “Egyetért-e Ön azzal, hogy a földterület megművelőjét illesse meg első helyen elővásárlási jog termőföld vásárlása esetén?” Budai Gyula szerint a “megművelő” kifejezést a termőföldről szóló törvény nem alkalmazza, így nem is értelmezhető pontosan. Megművelő lehet természetes és jogi személy, belföldi és külföldi. A kérdésből nem derül ki, hogy milyen kör számára kívánja biztosítani az elővásárlási jogot – mondta Budai Gyula.

A földtörvény szerint jelenleg Magyarországon belföldi jogi személy illetve szervezet termőföld tulajdonjogát nem szerezheti meg. Külföldiek pedig természetes személyként sem vásárolhatnak földet, de bérlőként művelhetnek. A MAGOSZ igazgatója szerint a pontatlan fogalomhasználat miatt a nyelvész kérése ellentétes lehet egyrészt a földtörvénnyel, másrészt az uniós csatlakozási szerződéssel is. Ez utóbbiban ugyanis szerepel a 2011-ig tartó moratórium, tehát az, hogy addig uniós magán- illetve jogi személyek nem vásárolhatnak földet.

Budai Gyula utalt arra: a népszavazási kérdés megfogalmazása nem lehet véletlen. Olyan szakmai ügyről van szó, ami miatt nem gondolja, hogy ez valóban a nyelvész kérdése lenne. Szerinte a háttérben az áll, hogy az agrártárca nem mer dönteni a földtulajdon, illetve a földvásárlás kérdésében. A MAGOSZ és a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) álláspontja ugyanis gyökeresen eltér. A MOSZ szorgalmazza a földvásárlási lehetőségek kiszélesítését.

A gazdálkodók kárenyhítésével kapcsolatban Budai Gyila elmondta: a MAGOSZ álláspontja szerint nyolcmilliárd forint szükséges az érdemi kárenyhítéshez. Ha az agrártárca nem ezzel érkezik a hétfői tárgyalásra, nem lesz megállapodás és szeptemberben újabb, nagyobb agrárdemonstrációk várhatók – mondta Budai Gyula.

Az OVB július 18-án hitelesítette a Fidesz-KDNP valamint Kálmán László nyelvész három-három népszavazási kezdeményezését, amelyben megegyező témájú, de ellentétes tartalmú kérdéseket nyújtottak be az egészségügy privatizációjával, a termőföld elővásárlási jogával, a gyógyszerek patikán kívüli árusításával kapcsolatban.