Alkotmánybírósághoz fordul egy civil szervezet a terézvárosi "kocsmazárási" rendelet miatt

Az Alkotmánybírósághoz (AB) fordult hétfőn a újkorcsoport nevű civil szervezet, mert szerintük ellentétes az alaptörvénnyel a VI. kerületi önkormányzat június végi rendelete a vendéglátóhelyekkel kapcsolatban. Ennek alapján este 10 után óra után – bizonyos kivételektől eltekintve – valamennyi vendéglátóhelynek, üzletnek, boltnak be kell zárnia ősztől a kerületben. Kaderják Dániel, a szervezet elnöke szerint szükségtelen és aránytalan korlátozást jelent ez a rendelkezés, amely valójában egy “szűklátókörű” képviselő-testület választási érdekeit szolgálja.

A civil szervezet elnöke az AB fővárosi épülete előtt hétfőn elmondta: beadványukban feltették az alkotmánybíráknak a kérdést, hogy létezik-e a kulturált szórakozáshoz való jog. Az újkorcsoport szerint nemcsak lakni, hanem élni is szeretnének. A Terézvárosban lévő szórakozóhelyek pedig olyan közösségi találkozóhelyek, amelyek pótolják a korábban megszűnt kulturális központok és művelődési házak szerepét is – tette hozzá.

Kaderják Dániel felhívta a figyelmet arra, hogy a VI. kerületben lévő “Pesti Brodway” jelentős turisztikai központ is, tehát a kávézók, éttermek bezárása ilyen szempontból az egész fővárosnak kárt okozna. Emellett a több 100 milliós nagyságrendű adó elvesztése az egész nemzetgazdaságnak árt – mondta.

Kaderják Dániel szerint a rendelet ráadásul a célját sem érné el, hiszen Újbudán, ahol korábban betiltották 10 óra után az alkoholárusítást, most is lehet kapni szeszesitalt, csak épp pult alól. A szervezet elnöke szerint a rendbontás és a csendháborítás egyébként is rendészeti kérdés, és nem egy ilyen jellegű önkormányzati szigorítással kell elintézni.

A sajtótájékoztató ideje alatt 3 rendőrautó érkezett a helyszínre és igazoltatták az újkorcsoport elnökét.

A Főpolgármesteri Kabinet is aggodalommal figyeli, hogy újabb kerületi rendelet születik a főváros kulturális arculata és idegenforgalma szempontjából is meghatározó szórakozónegyedek működésének korlátozására – közölte a testület hétfői ülése után Nyáry Krisztián, a városháza kommunikáció igazgatója. A kabinet szerint összbudapesti érdek, hogy ezek a szórakozónegyedek megmaradjanak.

Terézváros önkormányzata június végén fogadta el azt a szeptemberben életben lépő rendeletmódosítást, amely szerint azok az üzletek, amelyek lakóházban vannak, este 10 óra után csak akkor tarthatnak nyitva, ha beszerzik ehhez a lakók legalább kétharmadának hozzájárulását.