Alkotmánybírósághoz fordul a TASZ és az NJA

Alkotmánybírósághoz fordul a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Nemzeti Jogvédő Alapítvány (NJA) a passzív ellenállást szabályozó kormányrendelet miatt. A két szervezet tartalmi és formai kifogásokat is talált a jogszabályban – derül ki pénteki közös közleményükből. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szintén közleményben tudatta, hogy nincs alkotmányossági probléma és a legtöbb esetben a jövőben is kormányrendeletben határozzák meg a szabálysértéseket.

A két jogvédő szervezet szerint a jogszabály nem egyértelmű, nem lehet ugyanis eldönteni, hogy pontosan milyen esetekben alkalmazható. Ezen túl szerintük ezt a területet nem a kormánynak, hanem az Országgyűlésnek kellett volna szabályoznia. Ráadásul úgy vélik: nincs elég idő a jogszabály alkalmazására. A jogvédő szervezetek ezért megtámadják a jogszabályt az Alkotmánybíróságon.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szerint a kormányrendelet általánosan szabályozza a rendőri intézkedést. Az új szabályozás a jogszerű intézkedéssel szembeni elégedetlenséget bünteti. A minisztérium szerint a jogszabály alkalmazása nem igényel külön felkészülést, ezért a kihirdetés kapcsán nem lehet probléma. A tárca hangsúlyozta, hogy a jövőben is döntően kormányrendelettel szabályozzák a szabálysértéseket.