Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz

Alkotmánybírósághoz fordul az Országos Választási Bizottság (OVB) által nem hitelesített népszavazási kérdésekben a Fidesz – jelentette be csütörtöki sajtótájkoztatján Répássy Róbert (Fidesz). Az ellenzéki párt azt is szeretné, ha a testület az OVB szerepét is megvizsgálná. A Fidesz szerint ugyanis a választási bizottság eljárásával sérti a jóhiszemű joggyakorlás elvét. Az OVB két hete a tandíjjal, szerdán pedig a vizit- és kórházi napidíjjal kapcsolatos népszavazási kérsdések hitelesítését tagadta meg.

Répássy Róbert úgy fogalmazott, hogy az OVB a népszavazással kapcsolatos döntéseivel hadat üzen az Alkotmánybíróságnak, az alkotmányosságnak és a népakarat érvényesítésének. Emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság azzal utalta vissza a választási bizottság elé a vizitdíjjal akapcsolatos kérdés újratárgyalását, hogy a referendumon nem lehet olyan témát felvetni, amely az adott év költsévetését érinti. Mint Répássy hangsúlyozta, a Fidesz éppen ezért fogalmazta meg úgy a kérdést, hogy ne érintse az aktuális büdzsét.

A Fidesz a tandíjjal kapcsolatos beadványát már a napokban az Alkotmánybíróság elé terjeszti, a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal kapcsolatos dokumentumot pedig a jövő héten nyújtja be a taláros testületnek. Remélik, hogy a kérdések tárgyalásásra az Alkotmánybíróság még a nyári szünet előtt időt szakít