Alkotmánybíróság előtt az ukrán választási törvény

Az alkotmánybíróságtól kért normakontrolt Viktor Juscsenko ukrán elnök a választási törvény módosítása kapcsán. A tavaly elfogadott törvény júniusi módosítása értelmében kihúzzák a választói névsorokból azok nevét, akik elhagyják az országot, s nem térnek vissza legkésőbb három nappal a voksolás napja előtt.

A rendelkezés elsősorban az ingázókat, a határmenti kereskedelemből élőket érinti hátrányosan, illetve azokat, akik illegálisan dolgoznak külföldön, de szavazni esetleg hazajönnének a szomszédos országokból. A határőrség 3 nappal a választás előtt lead egy listát azokról, akik elhagyták az országot, s később már nincs mód jelezni, hogy az illető mégiscsak hazatért időközben, s itthon szavazna.

A Viktor Janukovics kormányfő vezette koalíció által kezdeményezett rendelkezés célja eredetileg az volt, hogy a választásokon ne lehessen visszaélni a külföldön tartózkodó állampolgárok nevével.

Juscsenko államfő szerint azonban a törvénymódosítás nincs tekintettel azokra, akik még a szavazás előtt visszatérnek Ukrajnába, s lakóhelyükön szeretnének élni választójogukkal.

Ukrajnában szeptember 30-án előrehozott parlamenti választásokat tartanak az állandósult politikai válság miatt. A kampány során feltűnően sok szó esik arról a különböző becslések szerint mintegy 6-8 milliónyi ukránról, aki jelenleg a majd 47 millió lakosú ország határain túl vállal munkát, de az új választási törvény miatt nem tudnak szavazni. Egyes megfigyelők szerint a külföldön munkát vállalók többsége a jelenlegi ellenzék pártjaira adná le voksát.