Alkotmánybíróság – népszavazás: SZDSZ: elbukott Orbán szándéka

A kisebbik kormánypárt tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság (AB) csütörtöki döntését, amellyel szerintük meghiúsult Orbán Viktor azon szándéka, hogy a népszavazással megbuktassa a kormányt – derül ki az SZDSZ elnökének közleményéből.

A taláros tesület döntése szerint a nyugdíjasok munkavállalása és a kormány tagjainak felelőssége kérdésében biztosan nem lesz népszavazás. A 7 kérdésből háromban biztosan tarthatnak referendumot: a patikán kívüli gyógyszerárusítás, a termőföld és a kórházak állmai tulajdonban tartása kapcsán. A fennmaradó két kérdésben – a tandíj és a vizitdíj ügyében – az AB új eljárásra kötelezte az Országos Választási Bizottságot (OVB), így ezeknél még nem dőlt el, lesz-e népszavazás.

Kuncze Gábor örömtelinek nevezte, hogy az emberek elmondhatják: “szeretnének-e több helyen, olcsóbb gyógyszereket vásárolni – és nem csak a patikában. A kórház-privatizációról szóló kérdés értelmetlen vitáról szól, mivel jelenleg senki nem akar kórházakat privatizálni, ráadásul e kérdésről már tartottunk népszavazást két évvel ezelőtt” – áll a közleményben.