Alkotmánybíróság – népszavazás: MSZP: a Fidesz még kérdezni sem tud

Orbán Viktornak semmi sem drága, hogy rákényszerítse politikáját a választópolgárokra – reagált az MSZP szóvivője az Alkotmánybíróság (AB) csütörtöki döntésére a Fidesz októberi népszavazási kezeményezésével kapcsolatban. Nyakó István emlékeztett rá, hogy egy népszavazás ötmilliárd forintjába kerül az államnak.

A taláros tesület döntése szerint a nyugdíjasok munkavállalása és a kormány tagjainak felelőssége kérdésében biztosan nem lesz népszavazás. A 7 kérdésből háromban biztosan tarthatnak referendumot: a patikán kívüli gyógyszerárusítás, a termőföld és a kórházak állmai tulajdonban tartása kapcsán. A fennmaradó két kérdésben – a tandíj és a vizitdíj ügyében – az AB új eljárásra kötelezte az Országos Választási Bizottságot (OVB), így ezeknél még nem dőlt el, lesz-e népszavazás.

Nyakó István szerint csütörtökön bebizonyosodott, hogy még kérdezni sem tud alkotmányosan a Fidesz. “Persze ha a bosszú vezeti a tollat az elvesztett parlamenti választások miatt, akkor a szakszerűség távol marad az üres papírtól” – fogalmazott a szóvivő.