Alkotmánybírósághoz fordul és népszavazást kezdeményez az MSZP a nyugdíjtörvény tervezett módosítása miatt

Az MSZP Alkotmánybírósághoz fordul a kormány kedden bejelentett nyugdíjmódosító törvénycsomagja kapcsán – mondta keddi sajtótájékoztatóján Mesterházy Attila.

Az MSZP elnöke hozzátette: az ügyben népszavazást kezdeményeznek és egy próbapert is indítanak a magyar állam ellen. Az ellenzéki politikus Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter lemondását is követelte szerdán.

A kormány nyugdíjcsomagjának tervezete legalább 6 törvényt, így az alaptörvényt is sérti, emiatt a szocialisták az Alkotmánybírósághoz fordulnak – jelentette be szerdán Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke sürgős döntést vár a taláros testülettől, hiszen a magánnyugdíjpénztári tagoknak január 31-ig kell eldönteniük, hogy visszatérnek-e az állami nyugdíjrendszerbe. Az ellenzéki politikus elképzelhetetlennek nevezte, hogy ha valaki nyugdíjjárulékot fizet, akkor ne kapjon nyugellátást.

Az MSZP az Országos Választási Bizottságnál benyújtja újabb népszavazási kezdeményezését, amelyben kifejezetten erről a törvénycsomag-tervezetről kérnék ki a választók véleményét. A szocialisták – várhatóan a jövő héten – egy kék számot is létrehoznak, ahova azok jelentkezését várják, akik felperesei lennének az MSZP által kezdeményezett állam ellen indítandó próbapernek. A szocialisták a Nyugdíjkerekasztal ismételt összehívását is kezdeményezik, ahol a 2030 után is fenntartható nyugdíjrendszerről tartanának vitát a szakma képviselőivel.

Az MSZP elnöke szerint a nemzetgazdasági miniszter méltatlanná vált a választók bizalmára, ezért azonnali lemondásra szólította fel. Mesterházy Attila azt kérte a kormánytól, hogy be se nyújtsa a nyugdíjat érintő törvénycsomagot.

A kormány szerdai ülésén fogadta el a nyugdíjmentő törvénycsomagot. A nyugdíjreform részeként a 3 millió magánnyugdíjpénztári tagnak 2011. január 31-ig kell eldöntenie, hogy visszatér-e az állami kasszába, vagy nyugdíjbefizetéseit immár önkéntes magánpénztárakba fizeti be. Azoknak a munkavállalóknak, akik a magánpénztárakat választják, jóváírják a 2010. november 1. és 2011. december 31. közötti 14 havi befizetést, és szabadon rendelkezhetnek azzal a 10 százalékkal, amit nyugdíjjárulékként kell befizetniük. Aki ezt a megoldást választja, annak a 24 százalékos munkaadói nyugdíjjáruléka nem kerül saját számlára, így gyakorlatilag jelenlegi nyugdíjjogosultságának 70 százalékát.
– Független Hírügynökség –