Alig változott a kereskedelmi szálláshelyek forgalma 2007-hez képest

A tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva 4 százalékkal több külföldi vendég fordult meg a hazai kereskedelmi szálláshelyeken az év első nyolc hónapjában – tájékoztatott jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A belföldi és külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma lényegében nem változott. A bevétel egy százalékkal emelkedett.

A KSH adatai szerint 2008 januárjától augusztusig 2 millió 436 ezer külföldi vendég 7 millió 114 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 4 százalékkal emelkedett, a vendégéjszakák száma csaknem azonos volt az előző év azonos időszakához képest. A hat legnagyobb küldő ország közül Németországból, Ausztriából, az Egyesült Államokból és Olaszországból érkeztek kevesebben, míg Nagy-Britanniából és Romániából most többen jöttek.

A szállodák közül a három- és az ötcsillagos kategóriában emelkedett az ott töltött éjszakák száma, a többinél csökkent.

Az év első nyolc hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken 2 millió 902 ezer belföldi vendég 7 millió 321 ezer éjszakát töltött. Ezzel párhuzamosan a belföldi vendégforgalom 60 százalékát kitevő szállodákban 2 százalékkal nőtt a vendég-éjszakák száma az elmúlt évhez képest. Az éjszakák száma a négy-, valamint az ötcsillagos egységekben 10, illetve 16 százalékkal nőtt. A belföldi vendégek körében népszerű – a vendégéjszakák jelentős részét regisztráló – panziók esetében 2 százalékkal csökkent az éjszakák száma.

Az elmúlt nyolc hónap alatt a szállodák átlagosan 50 százalékos, ezen belül a gyógyszállodák 63 százalékos szobakihasználtsággal működtek, mindez kismértékben elmarad a 2007 azonos időszakában mért értéktől. A Balatonon eltöltött vendégéjszakák száma január-augusztusban 1 százalékkal csökkent, Budapesten stagnált az előző év azonos időszakához képest.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 165 milliárd forint bruttó árbevételt értek el nyolc hónap alatt, ez 1 százalékos növekedést jelentett. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14 751 forint volt.

A külföldiektől származó szállásdíj-bevételek alakulásánál figyelembe kell venni, hogy az év első három hónapjában az utóbbi évek leggyengébb, június óta az utóbbi négy év legerősebb forintjával szembesültek a szálláshely-szolgáltatók.