Alig teszünk valamit egészségünkért

Debrecen – A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik vezető kockázati tényezője. Európában még mindig előkelő helyen szerepelünk a szív- és érrendszeri megbetegedések statisztikájában.

A hazai adatokból egyértelmű: az összes halálozás több mint 50 százalékáért felelős ez a betegségcsoport. Amíg Magyarországon 100 ezer lakosból hozzávetőleg 700-an halnak meg kardiovaszkuláris betegség miatt, addig Csehországban 570-en, Svédországban 500-an, Franciaországban csupán 270-en.

Ugyanakkor a magas koleszterinszint miatt bekövetkező egészségkárosodás jelentős idő-, energia- és költségráfordítást igényel a lakosságtól és az egészségügyi kasszáktól.

A nőké magasabb

A kardiológus szakorvosokból és szívbetegekből álló Magyar Szív Egyesület nemrégiben példa nélkül álló felvilágosító-oktató és szűrő koleszterinkampányba kezdett. Feltételezésüket, miszerint a magyar lakosság jelentős része nincs tisztában saját egészségügyi értékeivel, legkevésbé koleszterinszintjével, igazolta a GFK Piackutató Intézet idei felmérése.

A tanulmányból többek között az is kiderült, hogy a nők koleszterinszintje magasabb a férfiakénál. A megelőzésről, illetve a magas koleszterinszint csökkentésének lehetőségéről a megkérdezettek többé-kevésbé helyes információkkal rendelkeznek, ugyanakkor alig tesznek valamit egészségük védelméért.

Egyre többen tudják

A felvilágosító kampányból kitűnik, hogy az összkoleszterin- és az LDL-koleszterinszint mérséklése a javulás elengedhetetlen feltétele az életkilátások szempontjából.

A prevenciós beavatkozásra egész egyszerű módszerek vannak: a testsúly csökkentésétől a fizikai aktivitás növelésén, a mérsékelt alkoholfogyasztáson túl a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásig. Utóbbihoz tartozhatna az omega-3-zsírsavakban gazdag tengeri halak fogyasztása, de ennek kedvező hatása a magyar lakosság étkezési szokásai miatt sajnos nehezen használható ki.

Az évek óta folyó felvilágosító tevékenységnek, ha lassan is, de kezd megmutatkozni az érdemi hatása: a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének felmérése szerint a lakosság egyre nagyobb része tudja, hogy a telített zsírok helyett a telítetleneket kell előnyben részesíteni. A koleszterin felszívódását gátló, növényi szterineket és többszörösen telítetlen omega-3, omega-6 zsírsavakat tartalmazó margarinok fogyasztásával az összkoleszterin és az LDL-koleszterin szintje rövid idő alatt csökkenthető.