Alig fél évet élt a Knut-gumimaci

A német Haribo édességgyártó kedden bejelentette, hogy nem készít többet a berlini állatkert híres vált jegesmedvéjének, Knutnak gumicukor változatából. A 2006 decemberében született Knut medvebocskorában globális sztárrá vált, miután anyja eldobta magától, és egy állatvédő a megölését javasolta.

A főleg gumimaci termékéről ismert Haribo a hónap végén állítja le a Knut nevével eladott édességének gyártását, közölte az AFP francia hírügynökséggel a cég szóvivője, hozzátéve, hogy a közeljövőben negyvenezer eurót utalnak át a berlini állatkertnek, ahol a jegesmedvét nevelik.

Knut azután keltette fel a világ figyelmét, hogy egy állatvédő azt javasolta: altassák el a medvebocsot, akit testvérével együtt eldobott anyjuk. A másik bocs elpusztult, ekkor a berlini állatkert úgy döntött, hogy Knutot megmenti. A jegesmedvebocsot márciusban mutatták be a nagyközönségnek: négyszáz újságíró jelent meg, hogy az eseményről tudósítson, világsztárrá téve az állatot. Knut még a Vanity Fair német kiadásának a címlapjára is felkerült: a címlapfotót Annie Leibovitz készítette.

Az állatkert megérezve az állat körüli felhajtásban rejlő üzletet levédte az állat nevét, különböző emléktárgyakat árulva az állattal. A Haribo áprilisban kezdte el gyártani a Knut nevével árult édességét, megígérve az állatkertnek, hogy osztoznak a bevételen.