Friss hírek

2009.11.30. 19:39

Tárcaközi egyeztetés indul Szlovákiában a nyelvtörvény végrehajtási útmutatójáról

<p>Tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a szlovák kulturális minisztérium a nyelvtörvény végrehajtási útmutatóját. A pozsonyi szaktárca hétfõi közleményében hangsúlyozza, a módszertani dokumentumot az EBESZ kisebbségügyi fõbiztosának ajánlásait is figyelembe véve dolgozták ki.</p>

Knut Vollebaek fõbiztos a Marek Maïariè ((marek magyarics)) szlovák kulturális miniszternek írt múlt heti levelében leszögezi, hogy a tervezet "szolid alapot" jelent az idén júniusban módosított törvény alkalmazásához, és ahhoz is, hogy a jogszabályból fakadó kötelezettségek betartását ellenõrizhessék. A tervezetrõl várhatóan december derekán tárgyal a pozsonyi kormány.

Az útmutatót a kulturális minisztérium Szlovákia belügyének tekinti, ezért annak tartalmáról Magyarországot csak a szlovák-magyar kisebbségi vegyes bizottság ülésén tájékoztatják.

Szlovákiában idén júniusban módosították a nyelvtörvényt, amely az eddiginél szigorúbban követeli meg az államnyelv használatát az élet számos területén. Ennek érdekében a többi közt szankciókat is bevezet. Noha a módosított jogszabály szeptember óta hatályos, a szlovák kormány kinyilvánította: mindaddig nem bírságol, amíg meg nem jelennek a törvény végrehajtási rendelkezései.

A sokat vitatott jogszabály ellen a szlovákiai magyar politikai és közélet, valamint Budapest is számos fórumon tiltakozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!