Nagyvilág

2011.11.16. 11:23

Az ET-megfigyelőket kizárhatják a decemberi orosz parlamenti választásokról

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2011. november 16., szerda (MTI) - Az orosz Központi Választási Bizottság elnökének panasza miatt elutasíthatják az Európa Tanács (ET) parlamenti megfigyelőinek akkreditációját a decemberi oroszországi parlamenti választásokra - írja a Vedomosztyi című moszkvai napilap.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2011. november 16., szerda (MTI) - Az orosz Központi Választási Bizottság elnökének panasza miatt elutasíthatják az Európa Tanács (ET) parlamenti megfigyelőinek akkreditációját a decemberi oroszországi parlamenti választásokra - írja a Vedomosztyi című moszkvai napilap.

 

Vlagyimir Csurov az orosz legfőbb ügyészségnek küldte meg panaszát, amely szerint az Európa Tanács parlamenti közgyűlését képviselő megfigyelő küldöttség tagjai megsértették az orosz törvényeket.

A panaszlevél tartalmát nem hozták nyilvánosságra, de a Vedomosztyinak Igor Boriszov, az orosz Központi Választási Bizottság (CIK) volt tagja, az Választói Jogok Társadalmi Intézete elnevezésű szervezet vezetője elmondta, hogy az Európa Tanács megfigyelői annak ellenére ismertették vizsgálódásuk tapasztalatait, hogy az orosz törvény a választói jogok alapvető biztosításáról tiltja külföldi állampolgárok és szervezetek beavatkozását a nemzeti választási folyamatba.

A Központi Választási Bizottság által elfogadott szabályozás sem engedi meg, hogy a külföldi megfigyelők a szavazás vége előtt értékeljék azt.

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének 40 fős küldöttsége a jövő hónap elején szeretné megkezdeni munkáját Oroszországban, ahol december 4-n lesznek a parlamenti választások. November 8-11. között az ET ötfős delegációja tájékozódott a választási kampányról Moszkvában. Múlt pénteki sajtótájékoztatójukon egyebek mellett bírálták a választási hirdetéseket, mivel a főváros által kiplakátolt választási felhívások és a hatalom pártja, az Egységes Oroszország plakátjai túlságosan hasonlítottak egymásra.

A Vedomosztyi által megkérdezett szakértő szerint a választás rendjének megsértése miatt akár el is utasíthatják a strasbourgi megfigyelőcsoport akkreditációs kérelmét. Ezt a döntést azonban nem a KVB, hanem az orosz külügyminisztérium és a főügyészség hozhatja meg.

Az Európa Tanács ( ET) moszkvai képviseletén eddig csak a sajtóból értesültek a választási bizottság elnökének panaszáról.

Az orosz törvényhozás alsóháza, a duma külügyi bizottságának alelnöke, Leonyid Kalasnyikov azonban úgy véli, mivel még ilyenre nem volt példa - hogy nemzetközi megfigyelőket nem engedtek volna a választásokra -, ez nem is igen történik meg. A külügyminisztérium valószínűleg csak figyelmezteti az ET-t.

Alekszandr Kinyev politológus szerint az orosz Központi Választási Bizottság elnöke, Vlagyimir Csurov szándékosan provokálta a botrányt, amelynek nem tudni, milyen jogi következményei lesznek."A külső ellenség keresése elvonja a figyelmet a kampánybeli skandallumoktól, amelyek lejáratják az orosz választási rendszert és amelyekre a CIK lényegében nem kíván reagálni"- fejtette ki a politológus a Vedomosztyi című orosz napilap hasábjain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!