Áldozatul esett a béremelés

Akt.:
Illusztráció - Áldozatul esett a béremelés
Illusztráció - Áldozatul esett a béremelés
Borsod-Abaúj-Zemplén – A pedagógusok nem értik, miért éppen rajtuk szorít a kormány.

A pedagógusok csalódottak és elkeseredettek, mivel a pedagógus-életpályamodell is áldozatul esett a Matolcsy György által bejelentett megszorításoknak. A nevelők bérét jövőre biztosan nem, 2014-ben viszont talán megemelik. A kormány 73 milliárd forintnyi megtakarítást vár a 2013-as évi pedagógusbérek befagyasztásától.

Megélhetési gondok

Pedig tanárokkal beszélgetve kiderült, a pedagógusoknak mára megélhetési gondjaik vannak. A napokban már azt számolgatták, mennyivel kapnak majd több fizetést jövő szeptembertől, mondta portálunknak Csabalik Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezete miskolci, középiskolai titkára. Hangsúlyozta: 2008. óta csak veszteségei vannak a nevelőknek. Azóta emelték a kötelező óraszámot, ami miatt csökkentek a túlóra-kifizetések. Elvették a 13. havi fizetésüket, és a bankköltségek kompenzációját is, sorolta az érdekvédő. Mint fogalmazott, a közüzemi számlák kifizetése után csupán 15-20 ezer forintja marad a pedagógusoknak, ami magukra költhetnek. Ebből bizony nem lehet megfelelően művelődni, tette hozzá.

A szülők is szegények

Megjegyezte: magántanítványokat ugyan vállalhatnak a tanárok, de a tapasztalatok szerint csak a matematika- és az angolórákra van igény. De ezekre is egyre kevesebb, mivel a szülők is egyre szegényednek, és nincs pénzük különórákra. A titkár szerint a kormány épp azzal él vissza, hogy tudja, a pedagógusok becsületesek, és a gyerekek érdekeit szem előtt tartva nehezen kaphatók demonstrációra, sztrájkra.

Érdeklődtünk néhány iskolában is, vajon milyen most a pedagógusok hangulata. Az igazgatók beszámoltak róla, de kérték, nevüket és az iskola nevét se írjuk le.

Az egyik Miskolc környéki iskolában úgy fogalmazott az igazgató: attól kellene elvonni a fizetését, aki kitalálta, hogy halasszák el a pedagógusok béremelését. Mint mesélte, neki a férje is pedagógus, egy egyetemista és egy középiskolás gyereket nevelnek, és nem hónap végén, de már hónap közepén fizetési gondjaik vannak. Az igazgató azt is elkeserítőnek tartja, hogy a pedagógusokról mindig úgy beszélnek, mint akik keveset dolgoznak, és nyáron otthon vannak. Pedig a kötelező órák megtartása mellett számos feladatuk van, nyáron pedig saját szabadságuk terhére ingyen viszik táborba a gyerekeket.

Nagy a felháborodás

Az egyik Tokaj környéki általános iskolában is nagy a felháborodás. Az igazgató azt mondta portálunknak, a kollégák úgy vélik, hogy ha született egy törvény, akkor azt be is kellene tartani. Azt sem értik, hogy miért csak a pedagógusokon szorítanak, és hogy miért nem ott spórolnak, ahol milliárdok folynak el. Úgy fogalmazott, vissza kellene állítani a munka becsületét, és azokat kellene tisztességesen megfizetni, akik rendesen dolgoznak.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy rendkívül nehéz helyzetben vannak a pedagógusok, „a pénzt, amit kapnak, egyáltalán nem lehet fizetésnek nevezni.” Az iskolavezető úgy fogalmazott, a pedagógusállás „luxusállás” lett mára, mert csak az engedheti meg magának, akinek a házastársa jól keres. Szerinte csak akkor tudnak változást elérni, ha összefognak, és minden intézmény, minden nevelő részt vesz egy országos sztrájkban, ami mára nagyon megérett.