“Áldozatok nélkül megy”

A miskolci Szent Anna római katolikus templom hálaadó szentmiséje
A miskolci Szent Anna római katolikus templom hálaadó szentmiséje - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Hálaadó szentmisével ünnepelték szombaton a felújított miskolci Szent Anna Római Katolikus Templomot.

A szertartás kezdetén Csiba Gábor, a Szent Anna Egyházközség képviselő testületének elnöke arról beszélt: nagy nap ez számukra, hiszen egy tíz évvel ezelőtt elkezdődött folyamat végére értek: 2005-ben megújult a templom külső homlokzata és a múlt esztendőben a belső felújítás is megtörtént.

– Azt szokták mondani, hogy a reformtusok nem imádják a szenteket, hanem tisztelik. A keresztény hagyomány szerint Szent Anna a gazdaasszonyok védőszentje. Az asztalosok, a kádárok a bányászok védőszentje is – fogalmazott ünnepi beszédében Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. – A legnagyobb kincs az országban az emberi erőforrás. Áldozat nélkül nem megy sem az iskolákban, sem a munkahelyeken, sem a politikában. De áldozat nélkül nincs siker, nincs győzelem sem.

A miniszter arról is beszélt, hogy akik összefogva cselekednek Magyarország jövőjéért, azokon „a pokol kapui sem vehetnek diadalt”.

Szarvas Péter, a templom plébánosa elmondta, hogy az egy évtizedes felújítás közel 95 millió forintba került, aminek kétharmadát pályázati forrásokból és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával biztosították, a fennmaradó részt adományokból fedezték.

A hálaadó szentmisén részt vett Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, Pelczné Gáll Ildikó néppárti európai parlamenti képviselő, Ternyák Csaba egri érsek és több egyházi és politikai előkelőség.

ÉM