Albínó tevével öngyilkosságok ellen

Bécs, 2012. május 6., vasárnap (MTI) – Albínó tevét áldoztak fel öngyilkossági hullám megállítása végett Kazahsztánban.

Az eset Karabulak városában történt, lakosai úgy vélik, hogy gonosz szellem sugallatára követett el öngyilkosságot 14 tizenéves az utóbbi egy évben, a ritka teve leölésével pedig el lehet űzni a gonoszt. A teveáldozat ceremóniáján vagy kétszázan vettek részt az istenekhez imádkozva, hogy fogadnák el az engesztelő ajándékot. A város lélekszáma 40 ezer, így nem mondhatni, hogy hatalmas arányú lett volna a teveölésen a részvétel, jó páran pedig egyenesen felháborítónak tartották a szertartást.

“Értelmetlen babona az egész, egy ártatlan állat lemészárlása nem változtat semmin” – idézett az austriantimes.at című osztrák hírhonlap egy tevepárti lakost. A helyi imám ugyanakkor biztos a módszer sikerében.

“Mondhatnak bármit, a teveáldozat óta nem volt egyetlen öngyilkosság sem. Hasonló gondunk volt a vidéken 60 éve, és akkor is bevált a fehér teve” – hangoztatta Abdurrafi Rahmatullajev imám. Hozzátette, hogy a mostani 14 öngyilkoson kívül is voltak fiúk, akik fontolóra vették, hogy felakasztják magukat, de ők előtte tanácsért mentek a mecsetbe, ahol sikerült őket lebeszélni.

“Ezek a fiúk azt mondták, hogy látomásuk volt: egy öreg értelmetlennek mondta nekik az életet, majd pedig a nyakára hurkolt kötélre mutatott” – így az imám.