Nagyvilág

2010.07.29. 09:41

100 millió Facebook-felhasználó adatait tette hozzáférhetővé egy biztonsági szakértő

<p>Be akarta bizonyítani egy internetes biztonsági szakértő, hogy gond van a Facebook biztonsági rendszerével, ezért a közösségi oldal 100 millió felhasználójának profiljáról adatokat szedett le - közölte csütörtökön a BBC.</p>

Ron Bowles egy program segítségével gyűjtötte össze az "óvatlan" felhasználó webcímeit, neveit, e-mailjeit, telefonszámait.

A gyűjteményből a brit biztonsági szakértő egy torrent fájlt is készített, amit bárki szabadon letölthet. A BBC jogi szakértőkre hivatkozva azt közölte, hogy a csaknem három gigabájt méretű adatbázis nem illegális, hiszen olyan adatokat tartalmaz, amelyek bárki számára amúgy is szabadon elérhetők a Facebookon.

Ron Bowles a weboldalán kommentálta tettét. "Megdöbbentő, hogy a Facebook összes felhasználójának a nevére rá tudok keresni. Amint a név megvan, máris meg tudom tekinteni az adott felhasználó képét, barátainak nevét és egyéb információkat is róla. Még akkor is, ha egyesek maximálisra állítják a biztonsági beállításokat, a barátaikon keresztül a nevüket és a képüket el tudom érni" - írta a brit szakértő

A BBC közlése szerint a Pirate Bay-en, a világ legnagyobb fájl-megosztó internetes oldalán keresztül a Bowles által készített listát több mint ezren töltötték le már. Az egyik Facebook felhasználó, bizonyos "lusifer69" félelmetesnek nevezte a gyűjteményt, és "kicsit rémisztőnek, hogy bárki számára hozzáférhetők az adatok". A BBC-nek küldött közleményében a Facebook azt írta, hogy a listán szereplő információk már eddig is szabadon elérhetők voltak a neten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!