Aláírták a páneurópai gázvezeték kiépítésére vonatkozó megállapodást

Öt délkelet-európai ország energiaügyi minisztere írta alá kedden Zágrábban a Konstancától Triesztig terjedő páneurópai kőolajvezeték kiépítésére vonatkozó megállapodást.

A horvát fővárosban Szerbia, Románia, Horvátország, Szlovénia és Olaszország energiaügyi miniszterei, valamint Andris Piebalgs európai energiaügyi biztos látta el kézjegyével a dokumentumot. Ennek értelmében e páneurópai kőolajvezetéken keresztül jut el 2011 után a Kaszpi- és az uráli térség kőolaja az európai piacra. A beruházás értéke kétmilliárd dollár körül alakul.

A miniszterek az aláírást követően egyetértettek abban, hogy a dokumentum aláírása a térség európai uniós integrációja felé is fontos lépés. Szerintük a kőolajvezeték kiépítésének gazdasági és energetikai, de emellett környezetvédelmi jelentősége is van, az érintett országok, de a teljes régió, sőt az EU számára is fontos ez.

A jövőbeni kőolajvezeték útvonala a romániai Konstanca városától, annak fekete-tengeri kikötőjétől indul, és az olaszországi Triesztig halad. A vezeték áthalad Románián, Szerbián, Horvátországon, Szlovénián és Olaszországon. Teljes hossza 1856 kilométer.

A megállapodás aláírását három évig tartó tárgyalások előzték meg, amelyekben mind az öt érintett ország kormányai részt vettek. Most a projekt az utolsó fázisába lép, amikor elkészítik a kivitelezési munkálatok megkezdéséhez szükséges dokumentációt.
A megállapodás aláírói mindannyian pozitívan nyilatkoztak a vezetékről, amelyet az európai energiapiac szempontjából is kiemelten fontosnak minősítettek.