Aláírták a miskolci villamos-fejlesztési beruházás támogatási szerződését

Csaknem harmincnyolc milliárd forintból újul meg Miskolc villamosközlekedése 2011-re. Meghosszabbítják és korszerűsítik a villamospályát, új villamosokat vásárolnak és átépítik a peronokat is. A beruházás támogatási szerződését csütörtökön írta alá Miskolcon Bajnai Gordon, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Szalóki Flórián, az NFÜ Közlekedési Programok Irányító Hatóságának vezetője, és Káli Sándor, Miskolc polgármestere. A beruházás nagy részét – 34 milliárd forintot – az Új Magyarország Fejlesztési Tervből támogatják.

Ha a miskolciak által “Zöld Nyílnak” nevezett beruházás elkészül, egy környezetbarát, gyors, biztonságos közösségi közlekedési útvonal jön létre – hangsúlyozták az aláírást követő sajtótájékoztatón. Megújul a teljes miskolci villamospálya, 31 darab új, alacsonypadlós, korszerű villamoskocsit vásárolnak, és körülbelül másfél kilométerrel meghosszabbodik a pálya a jelenlegi diósgyőri végállomástól Felső-Majláthig.

A munkálatok 2011-ben fejeződnek be, azt követően csökken a menetidő, kisebb lesz a zajkibocsátás, és a levegőszennyezettség. Az alacsony padlós villamosok üzembe állításával és a peronok átalakításával pedig biztosítják az esélyegyenlőséget a közlekedésben.