Aláírta Sólyom László az adómódosításokat és a vagyonadót

Aláírta Sólyom László köztársasági elnök kedden a vagyonadóról szóló törvényt és a jövő évre vonatkozó adómódosításokat, amelyeket az Országgyűlés múlt héten fogadott el – erősítette meg a Független Hírügynökség kérdésére a Köztársasági Elnöki Hivatal.

Az elfogadott vagyonadó értelmében a lakóingatlanok után 30 millió forintos forgalmi értékig 0,25 százalék, 30-50 millió forint forgalmi érték között 0,35 százalék, e fölött 0,5 százalék adót kell fizetni. A törvény 2010. január elsején lép életbe. Nem kell azonban vagyonadót fizetnie annak, akinek egy ingatlanja van és az 30 millió forintnál kevesebbet ér, illetve akkor sem kell fizetni, ha két ingatlan van és az első 30, a második pedig 15 millió forintnál ér kevesebbet. A harmadik ingatlantól kezdve azonban a teljes érték után kell fizetni. A nagycsaládosok a gyermekek után 15 százalék kedvezményt kapnak.

Az államfő szintén aláírta a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénycsomagot, vagyis a 2010-es adómódosításokat. A legfontosabb változás, hogy a jelenlegi 1,7 millióról 5 millió forintra emelkedik a legalacsonyabb (17 százalékos) adókulcsba tartozó jövedelmek felső határa. A cafeteria-rendszer adómentessége megszűnik, így például a meleg étkezési jegy után 25 százalékos adót kell fizetni januártól.