Aláírást vártak a vak nőtől – RTL Híradó

Nem tudott hozzájutni egy bankfiókban a saját pénzéhez – ezt állítja egy budapesti látássérült nő. Teljesen vakon született, így semmilyen papírján nincs aláírás. Azt mondja, évekig használta így a számláját, az egyik bankfiókban mégsem tudott hozzájutni a számlájához aláírás nélkül – számolt be az RTL Híradó.

A nő elmondta: aláírás nélkül kötött bankszámlaszerződést tíz éve. Mivel vakon született, sosem tudott írni. Azt mondja, évekig így vett fel pénzt a számlájáról, a személyi igazolványával. Legutóbb egy érdi fiókban mégsem jutott hozzá a pénzéhez. Azért mert, sem a személyi igazolványán, sem pedig a bankkártyáján nincs aláírás.

Az intézmény jogtanácsosa szerint az a szabály, hogy valakinek minden esetben alá kell írnia a látássérültek helyett. Ha ez nem lenne kötelező, könnyebben vissza lehetne élni a számlákkal. Korba Szabolcs elismerte, hogy a “fogyatékkal élő ember az hendikkeppel indul”, de az ügyfélpénzek védelme érdekében másképp nem tudnak eljárni.

Nem ez a nő az egyetlen látássérült, akinek gondot okoz a banki ügyintézés. Ozvári Ádám, a Vakok Országos Szövetségének jogtanácsosa szerint sok ilyen eset van. Nincs statisztika, de minden évben van 8-10 ilyen ügy.

Ráadásul a parlament előtt van egy javaslat, amely szerint ezentúl a látássérültek csak közjegyző előtt köthetnének szerződéseket. A vakok szövetsége szerint azonban így több tízezer forintba kerülne egy autó megvásárlása vagy egy munkaszerződés aláírása.Sporthírek