Aláírásra vár az írországi mentőcsomagról szóló megállapodás

Megszületett a megállapodás-tervezet az írországi és a nemzetközi tárgyalópartnerek között az Írországnak nyújtandó 85 milliárd eurós segélycsomagról – tudta meg az AFP egy neve elhallgatását kérő diplomatától. “A tervezet készen áll ara, hogy megtárgyalják, és még vasárnap elfogadják” – mondta a hírügynökségnek a forrás. Az Európai Unió pénzügyminiszterei délután egy órakor ülnek tárgyalóasztalhoz Brüsszelben, hogy megvitassák az ír bankrendszer megmentésére irányuló mentőcsomag részleteit.

A találkozót a francia pénzügyminiszter, Christine Lagarde hívta össze. A tárgyaláson előbb az euróövezet tagjai tanácskoznak, majd csatlakoznak hozzájuk az EU többi tagországának pénzügyminiszterei is. Eredetileg úgy volt, hogy a miniszterek telefonkonferenciát tartanak arról, jóváhagyják-e a 85 milliárd eurós segélycsomagot, Németország és Franciaország azonban gyors választ sürget a csomagról, amelyhez az ír kormány kemény megszorításokat készített elő szerdán. Ennek értelmében a közszférában csaknem 25 ezer munkahely szűnik meg, és több adó mértéke is növekszik majd. A dublini kormány 15 milliárd eurós megtakarítást remél a következő négy évben.

A kölcsön és a megszorítások ellen ugyanakkor többen is tiltakoznak Írországban: szombaton 50 ezren tüntettek Dublinban. A tiltakozók tábláin egyebek mellett azt lehetett olvasni: “Írország nem eladó, az IMF-nek sem!”, valamint “Van jobb és tisztességesebb megoldás!” A békés menet, amely miatt 700 rendőrt vezényeltek az utcákra, annál a postahivatalnál ért véget, ahol 1916-ban kikiáltották az ír függetlenséget, és amely az EU és az IMF segély-kölcsönét elutasítók számára most is jelkép, mivel állításuk szerint tönkreteszi az ír szuverenitást a nemzetközi szervezetek segélye.