Aláírásgyűjtésbe kezd a PSZ a közalkalmazotti bérekért

Április első napjaiban kezdheti gyűjteni az aláírásokat a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az igazságtalannak tartott közalkalmazotti bértábla miatt. A tanárok legnagyobb létszámú érdekképviselete még a múlt hónapban fordult az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) az ügyben; az OVB hétfői ülésén hitelesítette a népi kezdeményezést, de az aláírásgyűjtő íveket leghamarabb két hét múlva kapja kézhez a szakszervezet.

A PSZ olyan illetmény-előmeneteli rendszert akar, amely a minimálbérhez igazodik, és a végzett munka mennyiségével illetve minőségével arányos; egy olyan komplex bérrendszerre van szükség, amely az uniós bérekhez való felzárkózás esélyét is megadja – mondta el a Független Hírügynökségnek Varga László, a PSZ elnöke.

A szakszervezet erre irányuló népi kezdeményezését az OVB hétfő esti ülésén hitelesítette. Az aláírásgyűjtést azonban csak akkor lehet megkezdeni, ha a bizottság határozata megjelent a közlönyben és 15 napon belül senki sem fellebbezi meg. Az OVB csak ezt követően küldi el a pecséttel hitelesített aláírásgyűjtő íveket a szakszervezetnek. Ez április első napjaiban várható – mondta Varga László. A PSZ-nek ezután két hónap alatt 50 ezer aláírást kell összegyűjtenie ahhoz, hogy az Országgyűlés napirendre tűzze a kérdést – vagyis leghamarabb az őszi ülésszakban kerülhet szóba újra.

A PSZ a fővárosi szakiskolák bezárása elleni harcot sem adja fel. Még február közepén panaszt nyújtottak be a Közigazgatási Hivatalhoz a tervezett összevonások miatt. Mivel válasz azóta sem érkezett, a közgyűlés pedig időközben 19 szakiskola megszüntetéséről döntött, a PSZ újabb beadvánnyal fordult a hivatalhoz, amelyben a döntés jogi hátterét sérelmezik. A nyomaték kedvéért a Fővárosi Bírósághoz is beadnak a napoknan egy keresetet, amelyen már a március elsejei döntés óta dolgoznak a PSZ jogászai – mondta Jurcsó Istvánné, a szervezet budapesti titkára.