Alapvető bizalmatlanság izraeli arabok és zsidók között

Az izraeli arabok több mint negyede nem hiszi, hogy a holokauszt valóban megtörtént, az izraeli zsidóknak pedig csaknem kétharmada sosem teszi be a lábát arabok által lakott településre. Egyebek mellett ez derült ki abból a felmérésből, amit a haifai egyetem tanszékvezető szociológus professzora készített a múlt héten.

A 721 izraeli arab és 702 zsidó megkérdezésén alapuló felmérés legfőbb tanulsága, mondta el a professzor, hogy a különböző népek és népcsoportok közötti kapcsolat hiánya előítéletekhez, súlyos félreértésekhez, bizalmatlansághoz, végül pedig szembenálláshoz vezet. Szerinte, ha az izraeli arabok és zsidók jobban ismernék egymást, nem lennének ennyire bizalmatlanok és ellenségesek egymással szemben.

Az izraeli arabok 28 százaléka például nem hiszi, hogy a II. világháború idején valóban megtörtént a holokauszt, a zsidók szervezett irtása Európában. Ez az arány a középiskolát vagy egyetemet végzettek körében még magasabb: 33 százalék.

Az izraeli zsidók 63 százaléka mondta azt a felmérésben, hogy elkerüli az arabok lakta településeket, és 68 százalék tart attól, hogy az Izraelben élő arabok belátható időn belül fellázadhatnak és zsidókra támadhatnak.